Светът се оказа подвластен на капризите на времето - мразовитата вълна в САЩ продължава с минус 37 градуса и рекордна жега в Австралия, където беше измерена температура от плюс 47,3 градуса. Сняг падна и в Сахара!

СНЕГЪТ ПРЕДИЗВИКА ТРАНСПОРТЕН ХАОС В ИСПАНИЯ 

Необичайно хладното време и обилният снеговалеж предизвикаха транспортен хаос в Испания. Повече от денонощие около 3 500 автомобила бяха блокирани на магистрала в региона Кастилия и Леон. Освен местните подразделения на гражданска защита, в разчистването на снега се включиха и военни.

шофьор на ТИР: "Тук съм от вчера. Ядосан съм защото никой не ни информира, не предлагат и вариант за излизане от тук. Така че сами ще търсим начин."

Според говорител на правителството, властите правят всичко по силите си за да овладеят ситуацията. Част от пътната мрежа в Испания все още е блокирана, очакват се още сняг.


МРАЗОВИТАТА ЗИМА В САЩ ПРОДЪЛЖАВА

Необичайно студено остава и времето в САЩ. На много места в страната темпартурите продължават да са около минус 30 градуса. Засегнати от мразовитата вълна са близо 83 милиона души. Тази сграда в бостънското предградие Дорчестър е горяла. Водата, която са използвали пожарникарите почти моментално се е превръщала в лед.


СНЯГ В САХАРА

Сибирският студ стигна в Мароко и Алжир, където се радваха на необичаен снеговлаеж. Със снежна покривка осъмна и Сахара. Снимките са правени в околностите на алжирския град Аин Сефра.


ВИСОКИ НИВА НА СЕНА В ПАРИЖ

Нивото на река Сена в Париж се вдигна сериозно през почивните дни заради бурята "Елинор". Според специалисти до края на седмицата водата ще започне да спада. Местните жители и гостите на френската столица са предупредени да внимават при разходките си в крайбрежните райони.


НЕОБИЧАЙНО ТОПЛО ВРЕМЕ В РУМЪНИЯ

В Румъния се радват на небичайно топло време. Термометрите показват +10 градуса. В курорта Констанца смелчаци се в Черно море. Има цъфтящи овощни дръвчета, но края на седмицата се очаква сериозно захлаждане.


РЕКОРДНИ ЖЕГИ В АВСТРАЛИЯ

А в предградие на австралийския град Сидни беше измерена температура то 47,3 градуса. Повечето от жителите и гостите на града избраха плажа, за да се спасят от жегата. В централния парк на града бяха поставени контейнери с вода за разхлаждане. Заради огромното количество работещи климатици се стигна до срив на енергийната мрежа.