Пожелавам здраве, берекет и вода във всеки дом. Нека 2020 е мирна и успешна, нека България в рамките на ЕС да намери верния път за просперитет, да създаде и гарантира истински европейски условия за живот и развитие. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на новата сесия на 44-ото НС.

© БГНЕС

В последните 10 години властта се упражнява като решение на конкретни проблеми при пожар, на принципа проба-грешка, което води до криза и така от криза в криза.

Сегашните кризи са олицетворение на 10-годишното хаотично управление. 10 години се върви по инерция и се разглежда властта като персони, а не като модели на управление. Липсата на ясна визия не може да се компенсира с персонални смени, добави Карадайъ.

Днес време за предупреждение няма. Проблемите в управлението спират развитието на страната ни и ни връщат назад. Сериозни и тежки са проблемите, стоящи пред нас за решаване. Проблемите трябва да бъдат решени в много кратък срок и то преди да е настъпила парламентарната криза. Тежките кризи сега са достатъчно сериозни, за да няма никой илюзията, че нещата могат да продължат по същия начин -основно двете кризи във водния сектор и здравеопазването са очаквани, защото тези сектори са нереформирани. Тези бомби са предварително заложени заради отказ от реформи и заради модела на властта – без ясна визия, приоритети и без ясна програма с ясни приоритети, категоричен е Карадайъ.

ДПС е за чисти храни, чист въздух, чиста вода и чиста енергия. За каква чиста вода да говорим като изобщо няма вода. За какви здравословни условия да говорим като има толкова много проблеми пред здравеопазването. Наливането на пари в бездънната каца здравна каса ни отдалечава все повече от решаване на проблемите, коментира Карадайъ.

Той подчерта, че ГЕРБ няма с какво повече да се оправдава, управляват 10 години. Днешните проблеми, тежки и сериозни, се дължат единствено и само на ГЕРБ. 30 години след началото на прехода се налага оценката за отстъпление от демокрацията и пак благодарение на ГЕРБ. Ситуацията изисква спешни и решителни отговорни действия. Призоваваме ви за обща политическа воля да превърнем 2020 в година на консенсус по политическите и икономически приоритети на България, които да определят пътя на демократичното развитие на страната. Българското общество очаква икономически растеж, гарантирани социални услуги и европейско качество на живот. Нека всички бъдем на висотата на своите отговорности, добави още Карадайъ