Българска делегация заминава на 7-ми май за Вашингтон, за да преговаря за изтребителите F-16 - това съобщи военният министър Красимир Каракачанов. В навечерието на празника на Българската армия, той и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев поздравиха във видеоконферентна връзка командирите на българските военни контингенти в Афганистан, Ирак, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

Полковник Димитров,командир на контингента ни в Афганистан, където има 158 военнослужещи, съобщи, че обстановката там остава сложна, като най -високо е напрежението на летище „Кандахар“, както и в Кабул.

За напрегната обстановка в Ирак докладва и Националният командир на мисията ни подполковник Йонко Сидеров .Българското участие в Ирак е от тази година и въпреки че съставът е най-малкият, според министър Каракачанов, той е в най-сложния регион.

Българските военни зад граница също се готвят за празника.

полк. Милен Христов - операция "Алтея", Босна и Херцеговина: Военнослужещите от контингента ще отпразнуват предстоящия 6 май в района на мисията. Ще бъде организирана тържествена вечерня.
Красимир Каракачанов - министър на отбраната: По повод на предстоящия празник искам да пожелая на всички български военнослужещи в страната и зад граница хубав празник, здраве на тях и на техните семейства и успешна служба.
Атанас Запрянов ще води делегацията за преговорите за купуване на F-16

Атанас Запрянов ще води делегацията за преговорите за купуване на F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще води българската делегация, която заминава на 7 май за Вашингтон, за да преговаря за придобиванет...

Каракачанов съобщи, че на 7 май наша делегация заминава за Вашингтон, за да преговаря за изтребителите F-16 .Експертите ще се придържат към цената, определена от парламента. Те ще настояват да не се плаща наведнъж.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: На няколко равни вноски искаме да се направи, за да не ни затрудни изведнъж. Видяхте, че премиерът декларира, че парите ги имаме и са заделени, но е по-добре да бъдат изразходвани на няколко вноски, а не еднократно, защото това би ни затруднило при реализирането на други проекти или за поддръжката на съществуващата техника.

Военният министър е доволен частично от направеното за армията. За две години заплатите са повишени два пъти, започнати са амбициозни проекти за модернизация на трите вида въоръжени сили, ремонтира се и съществуващата техника.

Ген. Андрей Боцев: Модернизацията на армията е необратима

Ген. Андрей Боцев: Модернизацията на армията е необратима

Модернизацията на българската армия е необратима и се надяваме трите най-големи договора - за авиацията и сухопътните войски, да бъдат сключени до кра...