Заплахата от бежанска вълна към страната ни не е отминала - заявиха двама министри днес на българо-гръцката граница в района на Кулата. При инспекция как се охранява границата вътрешният и военният министър бяха категорични, че правителството не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални емигранти, било то от Западна Европа или от съседни страни.

За охраната на границата с Гърция, по която не са изградени преградни съоръжения, са съсредоточени сили на Гранична полиция и на жандармерията. В екипите има и следови кучета, а армията има готовност да се включи при необходимост.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Има готовност от Благоевград знаете 300 човека са на разположение на смени по 100 човека могат да реагират. Тука точно в този район на Кулата е единствения по-лесен достъп и ако ще има от някъде опит за напън той ще бъде от тук. И за това още през 2016 г е изчистена полосата около границата, около реката за да е по-лесно да се действа.

Министерството на вътрешните работи получава постоянно информация от партньорски служби какво се случва в бежанските лагери в съседните страни,подчерта министър Младен Маринов.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Знаете тук имаме изграден съвместен контактен център с представители на гръцката държава и нас. Такъв има тристранен, който е на "Капитан Андреево" - Турция, Гърция, България. Така че това е един много хубав модел, който ни дава възможност за бърз обмен на информация и бърза реакция...
Красимир Каракачанав: В района на Одрин както знаете от миналата седмица има много хора. Основната им цел като маршрут е Гърция, от Гърция Македония и на Запад. Но това, което е ясно и това е информация от партньорските служби, че те са обсъждали вариант алтернативен. Ако бъдат спрени на гръцка територия, като алтернативен маршрут да се ползва България.

По данни на Гранична полиция от началото на годината 30 души са задържани при опит да преминат нелегално българо-гръцката граница.

Каракачанов: Няма да приемаме политика за разселване на имигранти

Каракачанов: Няма да приемаме политика за разселване на имигранти

Българското правителство не е приемало и няма да приема политика за разселване на имигранти, било то от Западна Европа или от съседни страни. Това зая...