Председателят на ВМРО коментира в студиото на "Още от деня", че европейските избори са показали, че коалицията "Обединени партриоти" може да съществува и поотделно. Въпреки това, той уточни, че до момента въпросът за оттеглянето на Волен Сидеров като председател на парламентарната група на коалицията не е повдигнат.

"Емоционална реакция на популизма на Корнелия Нинова", така Каракачанов определи днешното предложение на управляващите субсидията за политическите партии да бъде намалена на 1 лев на получен глас.

Той каза, че преди ВМРО са предлагали таван на субсидията от 6 лева и горна граница от 5 милиона на година.

Според Каракачанов опасенията, че подобно драстично намаляване на субсидията може да направи партиите зависими от олигарси, са основателни, но ще има дебат в парламента по темата.

Лидерът на ВМРО изтъкна, че партията му е получила 7 пъти повече гласове от партньора си в малката коалиция "Атака" и определи поведението и коментарите на партията на Волен Сидеров като "ревност".

"Човек се пробва да бъде балансиращ, да бъде помирител и като види, че няма ефект, сваля каската", допълни той.

От ВМРО до последно са искали партиите от "Обединени патриоти" да се явят заедно на европейските избори. За да няма раздор в коалицията обаче те са решили да се явят по отделно, вместо само с една от двете партии в коалиция.

Каракачанов каза, че търси диалога по принцип, но няма пръв да потърси такъв с Атака, които "в продължение на 40 дни плюха зверски грозно":

"Ако така продължават нещата, тя (темата за оттеглянето на Волен Сидеров от поста на председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" - б.р.) несъмнено ще се постави - кой е в коалицията и кой не е в коалицията"

Каракачанов обясни, че е започнал процес по обновяване на българската авиация, тъй като последния нов самолет в българската авиация - МиГ-29, е закупен през периода май-октомври 1989 година.

Относно цената на изтребителите F-16, Каракачанов заяви:

"Смятам, че има една финансова граница, която е около 2 милиарда лева, след което трудно ще е да бъде поета чисто финансово. Тъй като този самолет освен да го закупиш с въоръжението и оборудването, има и поддръжка."

Военният министър обясни, че Конгресът с гласуването си тази седмица само е определил тавана, до който правителството на САЩ има право да продава оръжия на България - 1,6 милиарда.

Целия разговор с Красимир Каракачанов

Конгресът одобри евентуалната продажба на осем F-16 блок 70 за 1,6 млрд. долара

Конгресът одобри евентуалната продажба на осем F-16 блок 70 за 1,6 млрд. долара

Конгресът на Съединените щати одобри евентуална сделка с България за осем нови изтребителя F-16 Блок 70 за 1,6 млрд. долара. Това съобщи Агенцията за...