НОВИНИ

Каракачанов коментира думите на сръбския вицепремиер Дачич за България

Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира думите на Ивица Дачич от интервю тази сутрин. По време на интервюто Дачич намеси България и попита: "За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0,26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?"

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:13, 05.01.2020
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
каракачанов коментира думите сръбския вицепремиер дачич българия

Във Фейсбук Каракачанов написа:

"Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич е попитал днес за какви права на българи в Сърбия говори България. Точните му думи са били: „За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0,26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?”

Като вицепремиер по обществен ред и национална сигурност на Р България, като историк и лидер на ВМРО, отговорът ми към Дачич е: става дума за правата на онези българи в териториите, които през 1919 г. Сърбия неправомерно окупира след Ньойския договор. На които забраняваше до 44-та година да се наричат българи, а след това ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места.

Българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия".

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: България ще продължава да защитава правата на общностите си зад граница
МВнР: България ще продължава да защитава правата на общностите си зад граница
Дачич с агресивен тон: Какви права за българите в Сърбия търси София?
Дачич с агресивен тон: Какви права за българите в Сърбия търси София?