Над 5500 души е недокомплектът в Българската армия, каза във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Курсантите първокурсници от 145-ия випуск на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново положиха военна клетва. На церемонията присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Курсантите първокурсници от 145-ия випуск на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново положиха военна клетва. На церемонията присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. © БТА

По думите му това не застрашава боеспособността на Българската армия, защото хората, които служат в нея дават всичко от себе си. Той отбеляза, че за българските военни винаги е важен духът и мотивацията и даде пример с миналото, когато при подобна ситуация, българският войник е правил чудеса. Трябва да се направи всичко възможно военната професия да бъде по-престижна и по-привлекателна, посочи Каракачанов и отбеляза, че едно от задължителните условия е увеличаването на заплатите на военнослужещите.

В тази връзка се очаква през тази година заплатите в сектора да бъдат увеличени с още 10%, каза той.

Каракачанов: ​Армията е в ръцете на обществото и е инструмент за защитата му

Каракачанов: ​Армията е в ръцете на обществото и е инструмент за защитата му

"Българската армия е в ръцете на обществото и е инструмент за неговата защита. Въпреки недоимъка и липсата на средства, момчетата и момичетата в армия...