Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи нападението над курсантите като поредният акт на вандализъм.

Вижте повече от Александър Марков

Официалното съобщение за нападението над курсантите дойде от Министерството на отбраната, в самото съобщение се посочваше, че лицето е от ромски произход, 36-годишен е и има десетки криминални регистрации.

Военният министър, който по това време прие деца от Златарица, които го сурвакаха за ромската нова година "Василица", разбираемо, защити курсантите, описа случая и го определи като поредния симптом на проблем в обществото.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Въпросът е, че това е поредният случай, който показва, че има проблем в обществото. Това не се решава с протести. Тези проблеми в обществото се разрешават с честно говорене, това, което е, да се казва, и второ - с мерки, пак казвам, за интеграцията на това население. Няма друг модел на интеграция никъде по света, с наливане на пари само не става. Става, когато човек се ограмоти, когато работи и когато сам се вписва в обществото.

Междувременно пред Министерския съвет десетки роми протестираха с искане вицепремиерът да подаде оставка. Те са недоволни от изказването му след нападанието над военен във Войводиново отпреди дни по адрес на ромите. Каракачанов заяви, че няма за какво да се извинява.


Роми протестираха пред МС с искане на оставката на Каракачанов

Роми протестираха пред МС с искане на оставката на Каракачанов

Като поредния акт на вандализъм определи министърът на отбраната Красимир Каракачанов нападението над петимата курсанти. Това заяви той на церемония в...

Пред Министерския съвет десетки роми поискаха равно третиране.

© БТА

Протеста организира председателят на сдружение "Единство", който внесе сигнал срещу вицепремиера в Комисията за защита от дискриминация заради изказването му, че, цитирам, ромите са нагли.

Ачо Георгиев, предс. на сдружение "Единство" - Кои цигани са нагли? Искам да попитам кои цигани са нагли? Това е битово престъпление, има прокуратура, има съд. Да си го приберат и да си го осъдят.
Александър Методиев, "Бат Сали" - Не може един вицепремиер, който е е на всички български граждани, независимо от техния етнос, да говори така целенасочено срещу един етнос.
Иван Тодоров, център "Амалипе" - Бакалавър съм по теология и педагогика, магистър по политология, дипломация и национална сигурност. Днес съм докторант по етнология. От кое трябва да се срамувам?

А от ВМРО поискаха изслушване в НС на Комисията за защита от дискриминация заради съмнения за безпристрастността на органа. В становище до медиите те твърдят, че има снимка, на която се вижда, че ръководството на Комисията седи на една маса в неформална обстановка с Ачо Йорданов.

© БНТ

За втора поредна година деца от училище "Св. св. Кирил и Методий" поздравиха военния министър за Василица. Децата рецитираха стихотворения, "Аз съм българче" и сурвакаха Каракачанов.

Именно тези деца, техните родители, които ги пращат на училище, и този модел на интеграция той даде за пример - каква би могла да бъде интеграцията.

Вижте повече във видеото