НОВИНИ

Каракачанов отхвърля възможността руски специалисти да ремонтират Су-25 у нас

Министерството на отбраната отхвърля възможността руски специалисти да участват в спешния ремонт на изтребителите Су-25 у нас. Идеята дойде от Москва тази седмица по време на посещение на българска парламентарна делегация. Министър Каракачанов обясни, че страната ни вече е направила първия транш по договор с Беларус за ремонта. Днес той посети авиобаза "Граф Игнатиево".

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
19:40, 28.06.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Приземяването на българските щурмови изтребители Су-25 заради изтекъл летателен ресурс е тревожен процес, подчерта министърът на отбраната.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: От 14 самолета летят 5, всъщност днес един от тях ще се приземи. Остават четири, които през юли, август , ако не бъдат взети мерки, ще останат на земята и армията ще загуби способностите си.

Ремонтът на авиационната техника ще бъде направен в Беларус - заяви Красимир Каракачанов. Той обясни, че поема политическа отговорност за изпълнението на договора на стойност 82 милиона и 500 хиляди лева.

По думите му, контрактът не нарушава наложеното оръжейно ембарго. А ако не бъде изпълнен, България ще плати неустойка от 4 млн лева.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Тази глупава ситуация дето ние хем ще плащаме неустойки, хем няма да ни дадат самолетите, е просто безумна за мен.

Каракачанов смята, че министърът на икономиката Емил Караниколов, който вече изрази несъгласие самолетите да се ремонтират от Беларус, е бил подведен да оттегли подкрепата си за обществената поръчка.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Като видях, че не е подписана от двама от експертите на неговото министерство ми стана ясно, че някъде там някой дава вредни съвети или некомпетентни съвети, или го е страх да си сложи подписа.

С изкривена информация, според министъра на отбраната, е разполагал и председателят на парламента - Цвета Караянчева, която при посещението си в Москва постави въпроса руски инженери да направаят ремонта на самолетите в българския завод "Авионамс".

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Леко ме учуди при наличие на сключен договор с Беларус още от декември м. г., да разговаряш сега с руската страна, че искаш съдействие, може би някой и е подал погрешна информация. Можем да отидем на такъв вариант, недай си, Боже ако не се осъществи договора с Беларус.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов прогнозира, че въпреки недоразуменията политическо напрежение в кабинета заради ремонта на самолетите Су-25 няма да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата поиска отнемане на българското гражданство на четирима чужденци
Прокуратурата поиска отнемане на българското гражданство на четирима чужденци
Евростат: Над 20% от младите българи не учат и не работят
Евростат: Над 20% от младите българи не учат и не работят