НОВИНИ

Каракачанов: Не се очакват нови провокации в Габрово, ситуацията е спокойна

Ситуацията в Габрово е овладяна, полицията си свърши работата. Няма данни за политическо вмешателство. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който тази сутрин свика спешна среща в Министерски съвет заедно с ръководството на МВР заради напрежението в Габрово, съобщава БГНЕС.

bnt avatar logo
от
10:18, 11.04.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
каракачанов очакват провокации габрово ситуацията спокойна

Хората протестират срещу едно криминално престъпление. Ексцесиите са от малко по-късно през нощта. Полицията в такива ситуации винаги си върши работата, каза Каракачанов.

Местната власт винаги трябва да е по-наблюдателна и активна в такива процеси. За да не се стига до подобни инциденти и тогава полицията да си върши работата, местната власт най-накрая трябва да започне да си върши работата. Там, където един кмет знае, че има приходящи, които се заселват незаконно, да сигнализират полицията, да се вземат мерки, а не да се чака и да се случи инцидент и тогава да хвърли полицията целия възможен ресурс, за да успокоява нещата. Не се очакват нови провокации в Габрово, в момента ситуацията е спокойна, добави Каракачанов.

На журналистически въпрос дали трябва да се поеме персонална вина за случилото се, Каракачанов отговори, че всеки има персонална вина, ако не си е свършил работата. В Пловдив, например, тогава отново МВР реагира светкавично и решихме проблема, но няма как да вървим със събитията. Отговарям простичко, подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш. Органите, които трябва да са активни и да вземат мерки са общинските власти. Това не отменя задълженията на полицията и охранителните органи, но трябва да се започне от местната власт, подчерта Каракачанов. Проблемът е общ и трябва да бъде решаван с помощта на всичките институции, добави още вицепремиерът.

В отговор на въпрос той заяви, че ако неговата оставка би решила проблема, той е готов да я подаде.

От своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че е имало данни за нерегламентирано мирно събиране в Габрово. По време на събирането, част от участниците в него, са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните лица там. Ситуацията в дадения момент ескалираше. Оставяме институциите да си свършат работата. Каквото трябва МВР прави и ще бъде направено, коментира още Иванов.

На 10 април вечерта граждани се събраха на спонтанен протест в Габрово, организиран в социалните мрежи. Хората излязоха да изразят възмущението си от нападението и побоя на служител в магазин от трима мъже от ромски произход. Впоследствие се оказа, че и тримата са осъждани.

С постановление на Районна прокуратура – Габрово от 10 април 2019 г. трите лица са задържани за срок от 72 часа. Днес им бяха повдигнати обвинения.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП започва проверки с прокуратурата на замесени в скандала с имотите на властта
НАП започва проверки с прокуратурата на замесени в скандала с имотите на властта
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Музика, музика
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Музика, музика