НОВИНИ

Каракачанов: Срещата в Белия дом отваря много изгодни възможности за България

Срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп, която се състоя в Белия дом, отваря много изгодни възможности за България. Това каза в "Сутрешния блок" на БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 27.11.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Той каза, че срещата отваря отношенията между България и САЩ в много отношения.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Усилията на България в областта на модернизацията на армията и сигурността бяха оценени високо и това трябва да се каже. От това произтича, че отношенията между двете страни, на базата на оценките, които бяха дадени от президента Тръмп и от неговата администрация, за България, отварят възможността за едни много по-изгодни взаимоотношения за България. Дори вземете най-елементарния битов въпрос с визите. Над 200 000 българи живеят в САЩ. Тези 200 000 българи имат роднини в България. Той се е поставял, но за пръв път американски президент вследствие на разговорите и отношението, което той придобива към България, го поставя.

Какви въпроси, свързани с отбраната, са били засегнати по време на срещата?

Красимир Каракачанов: Ние коментирахме интереса, който имат американски компании, да инвестират в България в подобен вид производство - военнопромишленият комплекс. И по отношение на бронирана техника, и по отношение на много други аспекти във военнопромишления комплекс. Тоест интересът е към инвестиция. И ние като страна имаме интерес да се инвестира във военнопромишления комплекс. Вие помните, че България беше шеста в света по производство и експорт на оръжие и въоръжение. Сега е на едно от добрите места, но има какво да се желае.

Разговор за закупуване на друга техника не е имало, заяви Каракачанов.

Красимир Каракачанов: Морският координационен център въобще не представлява военна база, както се опитват някои хора да плашат обществото. Този процес започна през 2014 г., когато беше правителството на Орешарски. Аз го заварих като министър на отбраната. То е въпрос и на престиж коя от страните-членки на НАТО в Черноморския регион ще бъдат определени да изведат подобен център. /.../ Най-простото нещо, което може да бъде обяснено, е че създаването на някаква американска или друга военна база е невъзможно, поради една причина - конвенцията от Монтрьо от 20-те години на миналия век регламентира присъствието на чужд военен флот извън страните от Черноморския регион. Там се регламентира, че повече от 3 седмици не могат да присъстват подобни кораби.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Манолов: Проблемът в Социално подпомагане е от години
Димитър Манолов: Проблемът в "Социално подпомагане" е от години
Почина Стефан Данаилов
Почина Стефан Данаилов