Окончателните преговори за закупуването на бойни самолети F-16 ще се проведат през следващата сидмица, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му, преговорите продължават по график и ако има забавяне, то ще е заради административни промени в американското правителство.

В края на следващата седмица у нас ще дойде американска делегация, която да проведе окончателните преговори за покупката на осем изтребителя F-16 за нуждите на българската армия. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол в петък.

По думите на Каракачанов преговорите за новите самолети продължават по график. Единствено може да има забавяне заради кадровите промени в американската администрация. Каракачанов очаква среща с американския секретар по отбрана още следващата седмица, ако няма промяна.

България избра американските изтребители F-16. Според първоначалната оферта цената на осем от изтребителите за нас ще бъде 2,2 млрд. лв. Сумата не е заложена в бюджета на държавата тази година и за да бъде финансирана, министерството на финансите планира да увеличи нивото на държавния дълг.

До този момент ведомството е пуснало емисия облигации за 300 млн. лева. Според заложените текстове в държавния бюджет максималният дълг, който държавата може да поеме, е до 1 млрд. лева.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Мога да ви уверя - екипите са си свършили работата. Друг е въпросът окончателно какво ще се излезе от всички тези разговори, защото те продължават. Буквално края на другата седмица отново идва делегация от САЩ, от техните военновъздушни сили, с която ще бъдат проведени окончателните разговори по този въпрос.