НОВИНИ

Каракачанов:Ако провокациите от Скопие продължат, ще поискаме анекс към Договора

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ, че напрежение в отношенията ни с Македония няма, но в Скопие се самозабравят. Каза още, че ако Македония продължава с фалшификацията на българската история, може и да оттеглим подкрепата си за членството й в ЕС и НАТО. През последните два дни се разрази скандал след думи на македонския премиер Зоран Заев, че Преспанският договор между Гърция и Македония признава македонския език като език за цяла Северна Македония.

Александър Марков
от Александър Марков
18:06, 10.12.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Позицията на България е - Македония и Западните Балкани в ЕС и НАТО, но при изясняване на историческата истина и спиране с фалшификацията на българската история от македонска страна, обясни Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Не може да продължава тази ситуация, в която България подкрепя Македония за НАТО, за ЕС, посредничеше в преговорите с Гърция, помагаше политически, икономически и т.н., и в същото време в гърба на България да се забиват старите, остарели, коминтерновско-югославски ножове на сърбоманската македонистка пропаганда.

Думите на премиера Заев утре може да се окажат проблем и за България, обясни вицепремиерът.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Няма как ние да подкрепяме Македония за НАТО и ЕС, а те да продължават да твърдят, че на територията на България и на други балкански държави има македонски малцинства, които трябва да изучават т.н. македонски език.
;

По думите на Каракачанов според Договора за добросъседство между България и Македония спорните исторически факти се изясняват на базата на автентични документи.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Само че те не желаят да ги приемат, те приемат така нещата: между лъжата, която там пропагандират от 45-46 г. насам, най-вече последните 10-15 г., от тоталната фалшификация, която те предлагат, като своя версия на историята, и историческите факти, които ние предлагаме, да намерим някакъв компромис по средата.

Ако провокациите от Македония продължат, Каракачанов ще поиска допълнителен анекс към Договора за добросъседство, в който да се запише, че историята на Македония до 1944 г. е обща с тази на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срив в онлайн системата на КАТ блокира работата на звеното в цялата страна
Срив в онлайн системата на КАТ блокира работата на звеното в цялата страна
Тереза Мей отлага гласуването по споразумението за Брекзит
Тереза Мей отлага гласуването по споразумението за Брекзит