НОВИНИ

Как да оцеляваме в градската джунгла на две колела

Карането на велосипед в градски условия може да спести много време и чакане в задръствания. Но крие и доста опасности. Момчетата от спортен клуб „Байктраял София“ предлагат помощта си.

Калоян Лулчев
от Калоян Лулчев
11:09, 23.10.2016
Чете се за: 01:54 мин.
Още
Как да оцеляваме в градската джунгла на две колела

В началото бе....колелото. Още в древен Египет, както показват изображенията на колела, издялани върху камък. През 1791 година в Англия е конструиран велосипед без педали, а движението се е извършвало с отблъскване с крака. След това колелото претърпява редица промени и чак през 1890 година придобива съвременния си вид. Тогава започва производството на модели с рамка тип "диамант" - със затворена форма. Скоро след това се появяват спирачките - ръчни и контра. В началото на 20-ти век колоезденето става масово, както за удоволствие, така и за работа и състезания. Чак през 50-те години се появява съвременният превключвател на скорости.

Спадът на интереса към возилото започва с изобретяването на автомобила. В САЩ, през 40те колелото се счита за детска играчка. През 60-те обаче любопитството към него се възобновява заради екологичните движения и засилването на желанието за здравословен живот

;;

В днешно време интересът към велосипедите се засилва все повече. Много хора спортуват в различни дисциплини на колоезденето: шосейно, състезанията на писта, спускане, крос-кънтри, "дърт джъмп", "траял". Освен това в забързаното ни и пълно с автомобили ежедневие, придвиждването с велосипед в града ни спестява много време. В редица европейски страни са изградени алеи и обособени пътища за придвижване с велосипед в града. В България също се изграждат такива пътища и са започнати редици проекти за подобряване на градската инфраструктура, за да е по-лесно придвижването с колело.

Проблем обаче е безопасността на колоездачите. Много от тях не знаят правилата за движение по пътищата, както и своята роля в тях. Шофьорите също създават доста главоболия, тъй като повечето не зачитат велосипедиста за пълноправен участник в движението, а само за дразнител. Да отидеш на работа с велосипед е приключение, но прекалено екстремно за да има удоволствие от него.

Тук на помощ идват момчетата от спортен клуб "Байктраял София". Те организират акция "Карай смело" в партньорство със Сердика Център, Фондация „София – европейска столица на спорта 2018“ и сдружение „Велоеволюция“, на 22 и 23 октомври на открития паркинг в Сердика Център София.

Симеон Предов - „Байктраял София“: "Карай Смело" е събитие със социална отговорност, което да цели да образова възможно най-много хора и даде практични и теоретични насоки за градското колоездене. По време на "Карай смело" ще можете да научите някои основни техники за преминаване през различни препятствия като бордюри, стълби, неравности, заобикаляния, все умения, които са нужни в ежедневното колоездене. Кратко запознаване с правилата за движение, съвети за избор на маршрут и преминаване през различни типове кръстовища са останалата част от обучението, а специална сесия ще покаже как да окажем първа долекарска помощ."


;

Програмата на събитието включва: теория и практика на градското колоездене с инструктор.То се провежда в реална среда в града; теория и практика на Байктраял техники за ефикасно преминаване през градски препятствия; техническа вело грамотност; първа долекарска помощ; правилник за движение по пътищата. Предвидени са и много забавления и награди, а ограничение във възрастта няма. Всеки, който има желание може да се запише.

Симеон Предов: "Имаме желание да направим още две събития през 2017 година, в които да включим още интересни практики"

Събитието продължава и днес, отново от 12 часа на открития паркинг в Сердика Център София.

Пълната програма можете да намерите във фейсбук страницата на събитието, а записването става както на място, така и на www.karai-smelo.btsofia.com

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава ремонтът на тунел Витиня
Продължава ремонтът на тунел "Витиня"
ЧЕЗ призовава за бързи мерки срещу кражбите на електроенергия
ЧЕЗ призовава за бързи мерки срещу кражбите на електроенергия