Караянчева каза, че 35 е броят на секциите, който равнопоставя абсолютно всички държави и участниците в изборите извън пределите на страната. Това е оптималния брой, който може по някакъв начин да бъде контролиран от държавата като участие в комисии, на представители на държавата, допълни тя. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева коментира в предаването "Още от деня" одобрените на първо четене промени в Изборния кодекс от правната комисия в парламента, внесени от ГЕРБ.

Цвета Караянчева каза, че днес е обсъждана възможността в една секция да има повече от една урна. По преценка на колегите юристи това е възможно, като се раздели комисията на две части и хората се пуснат на два потока, поясни Караянчева. Тя уточни, че според броя на избирателите в една секция членовете на комисията са между 7-9 души. Винаги има възможност тези хора да се прегрупират, това е въпрос на организация.

Според Караянчева проблемът е, че хората, които са в избирателните секции не винаги са достатъчно добре обучени, оттам идва и проблемът с попълването на протоколите.

Липсата на постоянна изборна администрация е проблем, защото когато започне изборния процес трябва много бързо да се съберат хора, които да участват в комисиите, трябва да бъдат обучени.