НОВИНИ

Караянчева: До края на годината ще завършим административната реформа

До края на годината ще завършим административната реформа, като основен момент е пренасянето на много хартиени документи в електронни, каза в студиото на "Денят започва" Цвета Караянчева.

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 27.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Цвета Караянчева, ГЕРБ: Задвижена е системата за прехвърляне на хартиени документи в електронни. Трябва да променим 100 закона. За да може например да се издава свидетелство за съдимост по електронен път, трябваше да се променят над 40.

Тя обясни, че може да се наложи съкращаване или преквалфициране на персонал. Ще се наложи вероятно да вършат производствена работа, което със сигурност ще им е по-интересно.

Цвета Караянчева, ГЕРБ: Голям обем от работа е, трябва да се сменят наредби, правилници. Трябва да се направи реформа в администрацията с брой хора, които трябва да бъдат съкратени или преквалифицирани, за да намерят някъде другаде реализация. По-добре е да се предлагат качествени услуги от хора, ангажирани с работата си.



;

Караянчева открои и че след заплатите на учителите, образованието и учениците е време да се обърне внимание и на училищната инфраструктура:

Цвета Караянчева, ГЕРБ: 13 милиона лева ще бъдат дадени на област Кърджали за подобряване на училищната инфраструктура, политиката не се меси в тези места. Трябва местната власт да може да приоритизира кое училище да се обнови. Оставили сме подбора на кмета. Време е да обърнем внимание на инфраструктурата, ще бъде ремонтирана и детска градина в Кърджали.

Караянчева коментира и образованието на българската ни общност в Украйна.

Цвета Караянчева, ГЕРБ: Спокойни сме за българското малцинство в Украйна. Българската общност там ще може да изучава свободно български език, общността се чувства там като у дома си, не се притесняват от закона за образованието в Украйна.
;

Караянчева заяви, че чака с интерес дебатите за бюджета за догодина и отбеляза, че финансовият министър Владислав Горанов ще има тежката задача да разпредели излишъците така, че всяка от страните да остане доволна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ужасът да чакаш линейката час и половина
Ужасът да чакаш линейката час и половина
Българи конструират автомобили на бъдещето
Българи конструират автомобили на бъдещето