Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред гостите на Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен - 2019".

Караянчева отбеляза, че България има какво да остави на идните поколения и всички трябва да направим нужното за продължаване и съхраняване на нашите богати традиции.

Цвета Караянчева, председател на НС: Радвам се, че съм тук – на тази вълшебна планина, за да усетя неповторимата атмосфера. Този уникален събор пази традициите и ни прави по-силни, защото тук се отварят сърцето и душата.

Председателят на Народното събрание поведе традиционното голямо хоро, в което се включват всички участници в събора. Тя разгледа представената от Регионалния исторически музей – Смолян пътуваща изложба, която представя местни традиционни обичаи и етнографски експонати.

Цвета Караянчева посети базара на местни занаятчии и опита характерни родопски ястия.

На събора присъстваха още председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Даниела Дариткова и народни представители.

Над 3500 изпълнители от всички фолклорни области в страната пеят, танцуват и свирят на четири сцени на Роженските поляни в трите дни на събора.

Изложения на продукти от български ферми, занаятчийски произведения, етнографски и музейни изложби са включени в програмата.

Президентът Румен Радев откри събора "Рожен 2019"

Президентът Румен Радев откри събора "Рожен 2019"

Звън на родопски чанове даде началото на традиционния събор на народното творчество в местността Роженски поляни. Според държавния глава Румен Радев,...