Третият човек в йерархията на Ватикана, ковчежникът на папа Франциск, беше признат за виновен за сексуални посегателства срещу деца. 77-годишният духовник е най-високопоставения католически служител, обвинен в педофилия. Кардинал Пел може да получи 50-годишна присъда.

Джордж Пел беше един от най-влиятелните хора в Римокатолическата църква през последните 20 години. През 2014 г. папа Франциск го избра за свой финансов съветник и му повери секретариата по икономически въпроси на Ватикана. Днес личният адвокат на кардинала го нарече „Дарт Вейдър на Католическата църква“, а жертви на сексуално насилие го нарекоха „чудовище“.

Майкъл, жертва на сексуално престъпление: Искаме да го видим в затвора, в ада.

77-годишният Джордж Пел беше единодушно обвинен от съдебното жури в Австралия , че е блудствал през 1996 година с две 13-годишни момчета. Престъплението било извършено в задната стая на катедрала "Свети Патрик" в Мелбърн. Жертвите били от момчешкия хор и били заловени от Джордж Пел да пият вино.

Папа Франциск сравни педофилията с "човешко жертвоприношение"

Папа Франциск сравни педофилията с "човешко жертвоприношение"

Папа Франциск сравни сексуалното насилие спрямо деца с човешките жертвоприношения на езичниците. Във Ватикана приключи първата по рода си конференция...

Джордж Пел бил признат за виновен още в края на миналата година, но заради съдебна забрана, обвинението става известно чак сега. То идва само два дни след края на свиканата от папа Франциск конференция, на която Светият отец призова за „тотална битка“ срещу сексуалните посегателства над деца.

Алесандро Джизоти, говорител на Ватикана: До окончателната присъда, на кардинал Пел е забранено да упражнява задълженията си в секретариата и да е в контакт с малолетни.

Кардиналът не се признава за виновен.

Утре започва съдебното заседание, на което ще бъде взето решение за присъдата.