НОВИНИ

Карлес ​​Пучдемон мислил да избяга в Русия преди ареста в Германия

Бившият каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон е разглеждал възможността да се отправи в Русия преди задържането си в Германия в края на март, пише испанският в. "Мундо".

bnt avatar logo
от БТА
13:49, 07.04.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света
карлес ​​пучдемон мислил избяга русия ареста германия

Изданието, цитирано от ТАСС, припомня, че на 22 март Пучдемон, който живееше в изгнание в Брюксел, пристигна със самолет във Финландия. Докато беше в Хелзинки, обаче испанският Върховен съд реактивира европейската заповед за ареста му по обвинения в бунт и злоупотреба с държавни средства. Тогава по данни на изданието Пучдемон е имал два варианта - да се отправи в Русия, която граничи в Финландия, или да отиде в Стокхолм. Накрая той направил второто.

На 24 март той вече бил в шведската столица. Плановете му били да отиде в Белгия през Дания и Германия. Но на територията на Германия той бе задържан. Сега германски съд разглежда неговата екстрадиция, но само по обвинението за злоупотреби със средства, след като отхвърли искането за екстрадиция по обвинение в бунт. До тогава Пучдемон е на свобода, след като вчера в прокуратурата в град Ноймюнстер, бе внесена гаранция от 75 000 евро. Именно в арест в Ноймюнстер беше Пучдемон в периода 25 март-6 април.

Днес Пучдемон дава пресконференция в Берлин. Той ще говори в центъра "Аквариум". В миналото това е бил магазин за животни. Днес е център за подпомагане на бежанци в Германия, предаде ДПА. Час преди началото на пресконференцията пред сградата се беше оформила дълга опашка от желаещи да присъстват на нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 800 хиляди долара ще струва нощувката в първия космически хотел
Близо 800 хиляди долара ще струва нощувката в първия космически хотел
НА ЖИВО по БНТ: Запалването на Благодатния огън в църквата на Божи гроб
НА ЖИВО по БНТ: Запалването на Благодатния огън в църквата на Божи гроб