НОВИНИ

Карлес Пучдемон отказа да свика предсрочни регионални избори в Каталуния

След поредния драматичен ден в столицата на Каталуния изходът от кризата между Барселона и Мадрид остава неясен. Регионалният премиер Карлес Пучдемон се отказа да свика предсрочни избори. Сега каталунският парламент обсъжда ситуацията. Утре испанският Сенат трябва да вземе решение дали да се задейства член 155 от Конституцията, който позволява да се отнеме автономията на областта.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
23:00, 26.10.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

След ден, пълен с неизвестности и очакване да бъде сложен край на политическата криза, каталунският премиер избра да продължи противопоставянето с Мадрид и нито свика предсрочни местни избори, нито обяви независимост.

Карлес Пучдемон, премиер на Каталуния: Бях готов да свикам избори, ако вярвах, че това ще гарантира стабилност. Няма гаранции, които да оправдаят провеждането на избори днес. Мой дълг беше да опитам по честен и законов път да избегна намеса в нашите институции със задействането на член 155-и, одобрено от испанското правителство. Прилагането му е несправедливо, незаконно и обидно.
;

Реакцията на Мадрид беше незабавна. Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария заяви, че правителството продължава с действията за възстановяване на закона в Каталуния.

Сорая Саенс де Сантамария, вицепремиер на Испания: Член 155 не се прилага като начало на нов политически централизъм, а като началото на края на едно неподчинение на закона и използването на автономното правителство против собствената му автономия. Този член на Конституцията има за цел да защити каталунското правителство от лошото управление на привържениците на независимостта.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон беше подложен на двоен натиск да не свиква предсрочен вот. От една страна двама депутати от собствената му коалиция обявиха, че я напускат, след като беше съобщено, че ще бъдат свикани местни избори за 20-и декември.

;

От друга страна беше натискът на хората на улицата. Още на обяд пред университета в Барселона се проведе многохилядна демонстрация в подкрепа на отцепването на Каталуния, а по-късно през деня протестите се изместиха първо пред сградата на каталунското правителство, и накрая пред местния парламент, който започна сесия. Сега 135-те депутати в каталунския парламент решават какъв ще е отговорът на предложените от мариано Рахой мерки за временно замразяване на автономията на Каталуния, а утре испанският Сенат трябва да гласува безпрецеднтното активиране на чл. 155 от испанската конституция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов пристигна на официално посещение в Босна и Херцеговина
Премиерът Борисов пристигна на официално посещение в Босна и Херцеговина
В Израел нахраниха хиляди пеликани по пътя им към Африка (СНИМКИ)
В Израел нахраниха хиляди пеликани по пътя им към Африка (СНИМКИ)