НОВИНИ

Карлово е център на тържествата за 182 години от рождението на Васил Левски

България отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата отново е Карлово - родният град на Апостола на свободата. Сутринта в храма "Свети Николай" беше отслужена света литургия. В 21 ч. на площад "Васил Левски" ще започне и тържествената заря проверка, на която ще присъства президентът Румен Радев.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
12:02, 18.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Преди около на площад "20 юли" тържествено бяха посрещнати 220 участници в националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Кметът на общината Емил Кабаиванов им връчи почетни грамоти. Бяха издигнати националният флаг и знамето на Карлово.

Тази година се навършват 25 години от провеждане на похода и по този повод по-късно днес в Националния музей "Васил Левски" ще бъде представена презентация за историята и създаването на похода. Деца ще рецитират стихове и ще изпълнят песни за Апостола, също така ще бъдат споделени и най-вълнуващи мисли и преживявания на участници. Създател на похода е Васил Копчев, а сега той се ръководи от д-р Галя Цветкова.

Тази година по различни маршрути, свързани с революционното дело на Апостола преминаха 8 лъча, а за първи път два от тях преминаха през Средна гора.

Най-малкият участник е на 4 години, от семейство, което участва в похода почти от самото му създаване. В един от лъчовете през Стара планина преминаха 20 души от Карлово и района, сред тях бе родственикът на Левски Васил Чардаклиев.

Вицепремиерът Марияна Николова също поздрави участниците в похода. Честванията по повод 182 години от рождението на Левски продължават през целия ден и ще завършват с тържествен митинг заря в 21:00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караджов: До 10 дни може да проверим дали данните ни са сред изтеклите от НАП
Караджов: До 10 дни може да проверим дали данните ни са сред изтеклите от НАП
13 души са загинали при пожар в аниме студио в Япония
13 души са загинали при пожар в аниме студио в Япония