Емблематични творби от нюйоркския музей за модерно изкуство "МоМа" вече могат да се видят в пловдивското село Старо Железаре. Селото се прочу с изрисуваните стени, по които могат да се видят известни личности от цял свят, също и местни хора.

Новият облик на селото се дължи на артистичната двойка Катаржина и Венцислав Пирянкови.

Венцислав Пирянков: Селото преди години е наброявало около 3000 човека, сега едва ли са повече от 300 и ние решихме да го възродим по някакъв начин, рисувайки местни хора по стените с някои от техните идоли.

Тази година художниците решили да заложат на картини на известни художници.

Катаржина Пирянков: Това е четвъртото, всъщност издание на фестивала, решихме да направим нещо цветно за първи път и второ да докараме най-известната колекция в селото, това е първи селски филиал на "МоМа" в света.

Така стените на една цяла улица в Старо Железаре вече са превърнати в произведения на изкуството. По тях са изрисувани прочути творби на Салвадор Дали, Пикасо, Климт.

Катаржина Пирянков: Има примерно картини на Моделиани, на Кандински, на Шагал, Белият квадрат на бял фон на Малевич ... към всяка картина добавяме нещо артистично от нас - примерно шаблони на летящи прасета.

В рисуването на стените се включват и полски студенти от Познанската академия по изкуствата.

Агнешка: Тази година е по-различно, има друга концепция, но това е много интересно, че винаги може да се прави нещо различно,

Младите художници залага и на импровизациите.

Една от новите идеи на екипа от художници е да се увековечават силуети на хора.

Откриването на музея на модерното изкуство "МоМа" в Старо Железаре е на 4 август.

Старо Железаре събра ликове на известни личности

Старо Железаре събра ликове на известни личности

Световни лидери , събрани в пловдивското село Старо Железаре.