НОВИНИ

Картини на затворници излизат извън стените на затвора

За първи път картини на хора, лишени от свобода, бяха представени извън стените на Централния софийски затвор. Това се случва в столичната галерия "Драка". Изложбата е част от Социалната програма на местата за лишаване от свобода и се реализира с помощта на Столичния общински съвет.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 28.10.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Изложбата обхваща десет творци, създали 35 картини. Някои от тях са се срещнали с изкуството за първи път зад решетките.

Иван Илиев - общински съветник, председател на Наблюдателната комисия към СОС по ЗИНЗС
"От една страна ефектът върху затворниците е много положителен, защото те никога не са очаквали, че техните творби ще бъдат достояние на обществото. От друга страна искаме обществото да види как те пречупват света през призмата на някой, който е лишен от свобода, как се чувстват тези хора, какво мислят, как усещат света."
Александрина Исайлова - куратор
"Ако се вгледате внимателно в произведенията ще видите бунтът на душите, объркването на умовете, едно противоречие в хората, които са работили върху тези прозведения на изкуството."

Александрина вярва, че картините ще бъдат продадени. Средствата от тях ще се използват за закупуване на нови платна, бои и четки за лишените от свобода. Убедена е, че агресията, която ни залива в съвременното общество, може да бъде овладяна чрез изкуството. Вярва също, че при различно стечение на обстоятелствата в живота на тези хора, някои от тях биха могли да бъдат едни от великите творци на нашето време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БМВ изтегля над 154 000 автомобила заради опасност от блокиране на двигателите
БМВ изтегля над 154 000 автомобила заради опасност от блокиране на двигателите
Унгария ще съди ЕС за мигрантските квоти
Унгария ще съди ЕС за мигрантските квоти