НОВИНИ

Картини от Моне и Пикасо оживяват с помощта на нови технологии

Бяла платноходка в картината "Средиземноморски пейзаж" сякаш действително пори вълните...Благодарение на нови технологии за т.нар. увеличена реалност някои от най-известните картини в сбирката на музея "Албертина" във Виена оживяват, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:52, 21.11.2017
Чете се за: 00:30 мин.
Още
картини моне пикасо оживяват помощта технологии

"Понякога трябва да се открият оригинални методи, за да може класически творби да бъдат представени по некласически и шеговит начин", заяви директорът на музея Клаус Албрехт Шрьодер. С помощта на безплатна апликация, която може да бъде свалена от интернет върху смартфони, кратки аудио- и видеоанимации позволяват да се изследват 13 картини от известни майстори на четката - върху екранчето на смартфона на посетителя оживяват балерини, нарисувани от Дега, нарисувана от Пикасо платноходка пори вълните, градината на Клод Моне в Живерни, близо до Париж, се наслагва върху негова картина.

Достатъчно е смартфонът да се насочи към картината, за да започне анимацията с времетраене 45 секунди. Музеят скоро ще предложи възможността 20 от най-известните му картини да бъдат изследвани с помощта на технологии за т. нар. увеличена реалност. За пръв път въпросната технология е приложена за творби на големи майстори на четката в постоянната експозиция на европейски музей, увериха от виенската фирма Artvive, създала апликацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Референдум: Бъдещето на проекта АЕЦ Белене
В "Референдум": Бъдещето на проекта АЕЦ "Белене"
Технически проблем предизвика хаос в полетите от и до летището на Амстердам
Технически проблем предизвика хаос в полетите от и до летището на Амстердам