НОВИНИ

Ще изчезнат ли каруците от софийските улици?

Пълната забрана за каруци в столицата би трябвало да е факт до края на юли, въпреки че за това се говори от повече от 10 години, но досега не можеше да се вземе решение какво да се прави с конете при конфискуване на каруцата. Идеята е те да бъдат откарвани в приют в Железница.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
09:28, 23.06.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Все по-строгите рестрикции за каруците в столицата са причината те да намаляват по естествен път, а собствениците им да ги заменят с други превозни средства. След приемането на новата общинска наредба - каруците напълно ще изчезнат от софийските улици. Вносител на промените е общинският съветник - Симеон Славчев. По думите му, по темата има консенсус между всички политически сили.

Симеон Славчев, общински съветник: Идеята беше да оставим в така наречените махали като вътрешно квартален транспорт тези каруци да се ползват, но мисля че и тази опция ще отпадне.

От началото на годината има три регистрирани случаи на пътни инциденти с каруци, отчитат от "Пътната полиция". Освен, че създават опасност за движението много често конете, които теглят каруците, получават нехуманно отношение от собствениците си.

Симеон Славчев, общински съветник: По сега действащия закон, за съжаление, при такъв инцидент или при такава ситуация животното трябваше да бъде умъртвявано , което е абсолютно недопустимо, през тази наредба всъщност спасяваме и животните от това.
Симеон Славчев, общински съветник: С колегите от МВР осъществихме контакт, те имат една бивша конна база, която изцяло отговаря на всички изисквания и нашата идея е там да бъдат. Вече имаме споразумение с МВР.

Не е ясно каква ще е тяхната съдба, след като мястото се превърне в приют за конфискувани коне. Сега възрастна жена на име Людмила ежедневно сама се грижи за кучетата там. Теренът е държавен, някога се е ползвал за склад на "Гражданска защита". Вече е изпратено искане до областния управител на София имотът да бъде предоставен на общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна отбелязва Международния ден на Олимпизма
Варна отбелязва Международния ден на Олимпизма
Ройшин Мърфи събра многохилядна публика на фестивала Франкофоли
Ройшин Мърфи събра многохилядна публика на фестивала "Франкофоли"