Египетският Касационен съд потвърди присъдата от 20 години затвор за бившия президент на страната Мохамед Морси и за още 12 лидери на забранената асоциация Мюсюлмански братя, предаде ТАСС.

Присъдата беше наложена по дело за безредиците около президентския дворец в Кайро, станали в края на 2012 г. През април на миналата година първоинстанционен съд призна за виновни подсъдимите по обвинения в провокиране на насилие, довело до гибелта на хора. Съдът сне от тях обвиненията за предумишлено убийство на протестиращи, което можеше да доведе до по-тежки наказания, дори и до смъртни присъди. Подсъдимите обжалваха и така се стигна до днешното потвърждение на присъдата.

Делото касае събитията от 5 декември 2012 г. Тогава противници на Мюсюлманки братя се събраха около резиденцията на държавния глава. В разгара на протеста протестиращите бяха нападнати от въоръжени поддръжници на ислямистите, които по онова време бяха на власт. Районът се превърна в истинско бойно поле. Според властите загиналите са били 10, а пострадалите - над 700 души. Опозиционни активисти казаха, че загиналите тогава са били дори 20.