НОВИНИ

КАТ-София няма да регистрира автомобили, които замърсяват въздуха

Столичният КАТ вече няма да регистрира автомобили, които замърсяват въздуха. До месец ще започнат и проверки по улиците на София за превишено количество на вредни газове. Министърът на околната среда Нено Димов обеща да издейства финансиране, за да могат мерките да бъдат въведени в цялата страна.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
17:33, 04.01.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Отровите от ауспуха са основният фактор за мръсния въздух. Изследване е установило, че само 6,5 % от автомобилите замърсяват София, но на тях се дължи цяла четвърт от вредните газове в града. Като част от мерките за справяне с проблема днес столичната община подари 7 газ-анализатора на КАТ-София. Те ще измерват дали вредните газове са завишени още при първата регистрация на колите.

комисар Тенчо Тенев, началник на "Пътна полиция" - СДВР: Имаме 10 канала в техническия пунк на КАТ като един газоанализатор ще обслужва 2 канала, а другите 2 газоанализатора са мобилни също като тези, но ще са в патрулни автомобили, в които ще спираме целенасочено стари автомобили, които се движат по улиците на София.

През последните месеци дори има бум на регистрациите. Празничният декември е рекордьор с над 14 000 коли. От тях близо 5 до 10 на сто са стари - над 15 години. Затова новите апарати идват тъкмо на време. Те са на стойност 70 000 лева и са платени от бюджета на столичната община.

С подобни, само че мобилни газ анализатори ще бъдат проверявани автомобилите по улиците. Ще бъдат спирани не само тези, които пушат твърде много от ауспусите си, но и тунингованите автомобили. Защото при саморъчното увеличаване на мощността на двигателя, съответно се увеличават и газовете, които колата изпуска.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Анализите посочват, че около 60 % от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили, а около 40 % от битовото горене. Разбира се през зимата основно е битовото горене, но ние сме длъжни да предприемем мерки каквито са възможни по всички линии.

За да се избегнат регистрации в други градове, където няма контрол с газ-анализатори, министърът на околната среда обеща да преговаря с Европейската комисия за финансиране nа още уреди.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Ще се опитам да намеря финансиране, така че и останалите пунктове да има проект, по който да бъдат закупени такива газ анализатори, защото е ясно, че само в София е добър старт, но ако не го направим в цялата страна, то няма да има необходимият ефект.

На шофьорите се дава толеранс от един месец, през който те сами могат да проверят нивата на вредните емисии в КАТ. До дни ще бъдат достатвени и мобилни принтери. Разпечатките ще случат за доказателство, че колата ви замърсява. Ако това бъде установено, автомобилът ще бъде спиран от движение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва реставрация на емблематичната сграда на улица „Преслав“ 24
Започва реставрация на емблематичната сграда на улица „Преслав“ 24
Откраднаха най-скъпата водка в света
Откраднаха най-скъпата водка в света