НОВИНИ

Арести на политици в Каталуния предизвикаха протести

Издаване на Европейска заповед за арест на бившия каталунски лидер Пучдемон е изцяло от компетенцията на независимото правосъдие, заявиха от Еврокомисията. Брюксел поддържа същата позиция и за задържаните в предварителния арест осем бивши каталунски министри.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:24, 03.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Уволнените министри се разследват за антидържавни действия около референдума за независимост. Испанската прокуратура поиска европейска заповед за арест на Пучдемон, който е в Белгия. Издаването ѝ се очаква днес или в понеделник, а в Каталуния арестите предизвикаха протести.

Демонстранти блокираха за кратко четири пътни артерии и железопътна линия в Каталуния. Организация, подкрепяща независимостта, призова тази вечер за протести пред кметствата на населените места в областта. За 12-ти ноември е насрочена голяма демонстрация в Барселона.

Хуан Мариа Пику - директор връзки с обществеността на уволненото правителство: Нито един избран политик не трябва да бъде хвърлян в затвора в демократична Западна държава, защото е изпълнил своя демократичен мандат. Това е възмутително, срамота. Светът трябва да се мобилизира и да застане до Каталуния срещу потисничеството.

Испанското правосъдие задържа зад решетките всичките девет бивши министри, които вчера дадоха показания. На един днес беше позволено да излезе под гаранция от 50 000 евро. От неизвестно място в Белгия снощи Пучдемон призова за освобождаване на "законното каталунско правителство". Заповед за арест го лишава от участие в предстоящите предсрочни избори в Каталуния.

Иниго Мендес де Виго - говорител на испанското правителство: Правителството се надява щом изборите бъдат проведени Каталуния да се върне към сигурност и стабилност, за да избегне икономическите последствия, които са толкова вредни за региона.

Официалната безработица в Каталуния е скочила рязко през октомври, с пикови стойности за Испания, след като близо 2 000 компании напуснаха областта заради политическата криза.

Група евродепутати и университетски преподаватели от цяла Европа внесоха писмо до Еврокопейските институции призив за намеса в защита на основни права и свободи, нарушени от Испания по кризата в Каталуния. Сред инициаторите е българката Албена Азманова - преподавател в университета в Кент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 домашни компостера бяха раздадени днес в  Благоевград
100 домашни компостера бяха раздадени днес в Благоевград
БСП инициира парламентарна декларация относно добива на газ в Добруджа
БСП инициира парламентарна декларация относно добива на газ в Добруджа