НОВИНИ

Каталуния под контрола на Мадрид

Първият работен ден, след като Мадрид пое контрола над Каталуния, премина спокойно. Съдбата на досегашните каталунски лидери обаче е неясна, след като главният прокурор на Испания поиска срещу тях да бъде заведено дело по няколко обвинения, сред които и държавна измяна. Изпълниха ли нарежданията на Мадрид държавните служители в автономната област и какви са настроенията сред гражданите?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:47, 30.10.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Близо 200 хиляди държавни служители бяха изправени пред избор - да послушат ли призива на Пучдемон да не се подчиняват на Мадрид или не. По-голямата част от вече разпуснатото каталунско правителство не се яви на работа, включително и доскорошният премиер. Отменено е и утрешното заседание на парламента, което се тълкува като символично признаване от страна на Барселона, че регионалният парламент е разпуснат. Каталунският вътрешен министър обаче дойде на работа.

Сезар Пуч, бивш вътрешен министър на Каталуния: Не се чувствам уволнен, защото може да ме уволни само каталунското правителство.

Държавни служители имат няколко часа да освободят кабинетите си, а в противен случай ще бъдат изведени принудително. Каталуния остава привидно спокойна, но все така разделена. И докато част от гражданите одобряват действията на Мадрид, други приемат Пучдемон за жертва.

Мария Хосе Гарсия, жителка на Барселона: Обществото ни е разделено, усеща се тревога, усеща се, че хората не са единодушни. Тази ситуация трябва да приключи и то възможно най-скоро.
Мариан Ларегола, жителка на Барселона: Пучдемон пожертва себе си в името на демокрацията. Уволниха го, сега ще се опитат да го вкарат и в затвора, а на негово място ще дойде друг.

В Мадрид главният прокурор на Испания поиска да бъдат повдигнати обвинения на отговорните за създалата се криза.

Хосе Мануел Маза, главен прокурор на Испания: Решихме да бъдат повдигнати обвинения за гражданско неподчинение, държавна измяна и незаконно присвояване на средства на онези лидери на Каталуния, които с решенията и действията си доведоха до институционалната криза, достигнала своя връх с едностранното обявяване на независимост.

Уволнените каталунски лидери вече не се ползват с депутатски имунитет, а дали ще бъде заведено дело, трябва да реши испанският съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гоце Делчев представиха книгата “Пирин – пътеводител”
В Гоце Делчев представиха книгата “Пирин – пътеводител”
Поривите на вятъра достигнаха 86 км в час в Русе
Поривите на вятъра достигнаха 86 км в час в Русе