НОВИНИ

Каталуния след изборите - сега на къде?

Сепаратистите на Каталуния си запазват контрола в регионалния парламент. След вчерашните избори трите сепаратистки партии печелят абсолютното мнозинство. Първа политическа сила в регионалния парламент, обаче, ще бъде партия "Граждани", която се бори за запазване на целостта на Испания. Това показват частичните резултати.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:32, 22.12.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света
Карлес Пучдемон, отстранен лидер на каталунското правителство: Рахой и неговите съюзници загубиха и получиха шамар в лицето от каталунците. Те загубиха плебесцита, чрез който искаха да узаконят своя преврат. Но каталунците не допуснаха това да се случи.
Инес Аримадас, лидер на партия "Гражданите": Днешната победа не е само победа на "Гражданите". Това е победа на Каталуния, на обединена Испания.


;
- Ситуацията е същата.
- Не мисля, че кризата ще бъде преодоляна. Тя ще продължи. Сега трябва да се сформира правителство. Според мен ще има нови избори.
- Те показаха, че всичко продължава, както преди. Малко съм притеснен от това. Изглежда няма решение.
- Не мисля, че ситуацията ще се промени много. Привържениците на независимостта имат мнозинство над 80 процента. Преди три години никой нямаше да повярва, че това може да се случи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Езикът на Йода приличал на хавайския
Езикът на Йода приличал на хавайския
Гранични полицаи излизат на протест за по-високи заплати
Гранични полицаи излизат на протест за по-високи заплати