НОВИНИ

Каталунските лидери трябва да платят над 5 млн. € заради референдум от 2014 г.

Испанската Сметна палата наложи на каталунски лидери да платят гаранция в размер на над 5,2 милиона евро за организирания от тях през 2014 г. референдум за независимост на автономната област, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:37, 26.09.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света
каталунските лидери платят млн заради референдум 2014

Решението бе взето броени дни преди предстоящото в неделя ново допитване за самоопределение на Каталуния. И двата референдума бяха обявени за незаконни от централните испански власти.

Наложената гаранция е в размер на предполагаемите разходи за допитването от 2014 г. Целта е бъде гарантирано, че те ще бъдат платени, в случай че организаторите на незаконния референдум, включително бившият каталунски премиер Артур Мас, бъдат осъдени окончателно по случая.

Ако сумата не бъде внесена, испанските власти може да конфискуват имущество на инициаторите на допитването. В последно време Мадрид засили натиска върху Барселона, за да провали предстоящия в неделя нов референдум за самоопределение на Каталуния. Вчера анонимни представители на испанското правителство увериха, че то е направило достатъчно, за да дискредитира и обезсмисли допитването.

Според проучвания на общественото мнение мнозинството каталунци са против отделянето от Испания. Повечето жители на автономната област обаче искат да имат възможността да се произнесат по въпроса.

Такива референдуми за независимост са незаконни според испанската конституция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пчели превърнаха къща в кошер (СНИМКИ)
Пчели превърнаха къща в кошер (СНИМКИ)
Макрон представя предложения за реформиране на еврозоната
Макрон представя предложения за реформиране на еврозоната