НОВИНИ

Каталунският премиер призова Мадрид за посредничество

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон призова испанските власти да се съгласят на посредничество за намиране на изход от политическа криза в Испания. Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария призова каталунския лидер да се откаже от плановете си за независимост.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:45, 05.10.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Часове след като предупреди, че Каталуния ще обяви независимост до края на седмицата или в началото на следващата, лидерът ѝ Карлес Пучдемон направи телевизионно обръщение, в което призова за диалог. Той поиска от испанските власти посредничество за решаване на кризата в страната, след референдума за независимост на автономната област.

Карлес Пучдемон, регионален лидер на Каталуния: Моето правителство по никакъв начин няма да наруши ангажимента си за мир и спокойствие, но в същото време сме решени да направим, каквото е необходимо. Поради това отново призовавам за посредничество. През последните часове получихме много предложения и ще имаме още много. Всички знаят, че съм готов да започна процес за посредничество. Ще повтарям, колкото се налага - мир, диалог, съгласие са част от културата на нашия народ. Въпреки това държавата не даде никакъв положителен отговор на предложенията, които са на масата.

През следващите дни Карлес Пучдемон ще представи пътна карта за независимост на Каталуния. Каталунският регионален лидер разкритикува испанския крал Фелипе Шести за това, че следва политиката на властите в Мадрид към автономна област. Пучдемон осъди и насилието от страна на испанската полиция при опита да й спре произведения в неделя референдум за самоопределение, който бе обявен от централните власти за незаконен.

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, от своя страна, призова каталунския лидер да се откаже от плановете си да обяви независимостта на региона.

Сорая Саенс де Сантамария, вицепремиер на Испания: Той е лидер без закон, който е срещу институциите, срещу Европа, срещу повечето каталунци, които гледаха и приеха посланието на краля като успокоение на фона на несигурност и размирици. Вместо да отговори на призива за умереност и здрав разум, за демократично съжителство, господин Пучдемон настоява на своето и се отдалечава от очакванията на света към него.

И испанският вицепремиер, и каталунските лидери обаче са единодушни, че никога не е имало „такова разделение“ между кралството и североизточната автономна област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков се извини за острото си изказване за испанския вицепремиер
Христо Стоичков се извини за острото си изказване за испанския вицепремиер
В Молдова започва 13-ата световна среща на българските медии
В Молдова започва 13-ата световна среща на българските медии