НОВИНИ

Катар заобикаля кризата в Залива с доставки на товари през Оман

Катар обяви, че е започнал да доставя товари през Оман, за да заобикаля страните от Залива, прекъснали морските връзки с малкото и богато на енергийни ресурси емирство, предаде Асошиейтед прес. Това е поредният ход, с който Доха иска да покаже, че може да устои на дипломатическия спор със съседите си, отбелязва агенцията.

bnt avatar logo
от БТА
12:43, 12.06.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
катар заобикаля кризата залива доставки товари оман

Катарските пристанищни власти публикуваха видео материал, показващ кораб, който пристига в пристанище "Хамад" в Доха от оманското пристанище "Сохар".

По принцип товарните кораби за Катар спират на голямото дълбоководно дубайско пристанище Джебел Али или в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), и след това пускат по-малки съдове към Доха. От 5 юни обаче ОАЕ се присъединиха към Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет в прекъсването на морския трафик към Катар като част от скъсването на дипломатически отношения заради предполагаемата подкрепа, която Катар оказва на екстремистки групировки, и близките му връзки с Иран, припомня АП.

Пристанищните власти на Катар уточниха, че товарът ще мине през "Сохар", както и през друго оманско пристанище - "Салала", избягвайки необходимостта от акостиране в някоя от държавите, преустановили връзки. Международният спедитор Мерск (Maersk) вече съобщи, че ще започне да използва "Салала" за доставките си до Катар.

Междувременно държавната информационна агенция на Иран ИРНА предаде, че два ирански военноморски плавателни съда скоро ще се отбият в Оман като част от антипиратски патрул. Оман, който не е сред страните, прекъснали връзките си с Катар, обикновено служи като таен преговорен канал на западните правителствата към Техеран, припомня АП. /

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановено е движението на метростанцията на Софийския университет
Възстановено е движението на метростанцията на Софийския университет
Победата на партията на Макрон е смяна на едно цяло политическо поколение
Победата на партията на Макрон е смяна на едно цяло политическо поколение