НОВИНИ

Катарската принцеса в специално интервю за БНТ

18-годишната Шейкха Ал Тани не само показа завидни умения на терена, но и даде ценни уроци на бъдещите футболни надежди. Нейната слабост са децата, особено най-уязвимите. Посветила се е на грижите за тях макар да е само на 18 години. Така звучи накратко историята на катарската принцеса.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:16, 24.06.2018
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Ваше височество, Вие сте млада, красива и очевидно носите добро сърце - защо решихте да посветите благотворителната си организация на деца сираци?

Шейкха Ал Тани, принцеса на Катар: Сираците са толкова силни деца, изгубили са всичко, нямат родители, сам сами са на този свят. Обикновено обществото ги пренебрегва, хората не вярват в тях и не ги подкрепят. А трябва да има някой, който да им подаде ръка. Имах късмета да се родя в прекрасно семейство, да имам двама родители, да раста в щастлив дом. Ето защо съм длъжна да помагам с каквото мога. Всъщност ние не помагаме само на деца сираци. Стараем се да сме благодетели на деца, които растат без истинско детство, в чиито домове има насилие или нещо, което отнема радостта им. Всички деца заслужават да бъдат третирани еднакво.

А защо футбол? И принцесите ли харесват футбол?

Много харесвам футбола. Това е една толкова универсална игра, универсален език, който обединява хората по света. Можеш да отидеш във всяка точка на света и може да не владееш местния език, но когато сложиш топката на земята, просто знаеш - трябва да играеш футбол. Това е спортът, който обединява, който позволява да събереш много деца на едно място и може да бъде игран навсякъде. Неслучайно избрах футболът да бъде и част от моите благотворителни кампании.
За втори път организирам турнир по футбол за деца - участват 16 държави. Идеята е всяка година да водим децата в различна държава по света, да могат да опознават различни култури и си казахме - защо пък да не е в България?

Гледате ли Световното първенство?

Не бих казала, че подкрепям конкретен отбор, но тъй като имам и египетски корени, нека да бъде Египет. Най-хубавото на първенството е това да гледаш мачовете, да гледаш как най-добрите отбори по света се състезават, да видиш онзи хъс, онова желание за победа в погледа на всеки един футболист на терена. Харесва ми това, че на всеки 4 години има нови и нови изненади, че това, че един отбор е победил предишния път, не означава, че това ще стане и сега.

Готов ли е Катар за предстоящото първенство? Защо мислите, че имаше толкова много негативни реакции след като спечелиха домакинството?

Всеки успех предизвиква и негативни реакции у тези, които са се борили за същата цел. Дори не си заслужава да коментираме скандалите. Това, което е истински важно за нас, е да имаме вяра в успеха си, да вложим всички сили в това да организираме един перфектен турнир. А Световното първенство през 2022 ще бъде страхотно, сигурна съм!

Какъв мислите ще бъде ефектът от домакинството за Катар?

Със сигурност ще окаже голям ефект върху икономиката, но най-важен е фактът, че това е истински триумф, нова ера - за хората, за страната домакин. За първи път в историята страна от Близкия Изток ще бъде домакин на Световно първенство и това е момент, който всички ще запомнят.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разлог е домакин на театралните празници Звездите на театъра
Разлог е домакин на театралните празници "Звездите на театъра"
И македонците, милите, тръгнаха към импийчмънт
И македонците, милите, тръгнаха към импийчмънт