НОВИНИ

Катастрофа между автобус и трамвай

Поредна катастрофа между трамвай и автобус на кръстовището на булевардите „Евлоги Георгиев“ и „Драган Цанков“ в София. Снощи в 21 часа е постъпил сигнал за сблъсъка. От удара леко пострадаха четирима души, но след преглед в Пирогов бяха освободени. На мястото на инцидента пристигнаха екипи на полицията, пожарната, представител на столичния електротранспорт и фирмата автобусен превозвач.

Милена Кирова
от Милена Кирова
01:44, 21.06.2016
Чете се за: 01:39 мин.
У нас
катастрофа автобус трамвай

Трамвай и автобус и силен сблъсък- позната история и мястото е познато - кръстовището пред Гимназията по архитектура, строителство и геодезия. Трамваят се врязал така в автобуса, че остана силно наклонен, сякаш се задържаше от падане благодарение на автобуса.

Тенчо Тенев - началник отдел ,,Пътна полиция": Имаме свидетел, който е видял ПТП-то, разпитан е, взети са обяснения, тепърва предстоят процесуално- следствени действия, тъй като има ранени хора. Свидетелските показания сочат, че автобуса е минал малко по-късно отколкото е трябвало.

Хората, които често пресичат кръстовището имат своя версия за случилото се.

Даниела Иванова: Няма изчакващо време между двата светофара, и двата шофьора вървят на зелено. Трябва да има поне 30 секунди изчакващо време между светофарите.

Версиите за причните и на Столичния електротраснпорт , и на фирмата автобусен превозвач са близки, поне що се отнася до светлинната регулация на кръстовището.

Тодор Павлов- технически директор на фирмата автобусен превозвач: Основната причина, която е за мен - това е неправилното светлинно регулиране на кръстовището.
инж. Иво Василев - Столичен електротранспорт: Както виждате сега - жълто, 2 секунди и стана червено.
Тодор Павлов- технически директор на фирмата автобусен превозвач: По всяка вероятност нашия водач е тръгнал на зелен сигнал, светнало е жълтото. От там трямвая му светва и на него позволен зелен сигнал и резултата го виждаме какъв е.
инж. Иво Василев - Столичен електротранспорт: Контролера на трамвая за спиране е на позиция спиране - в момента блокирал, така, както е ударен трамвая. Видял е , че автобуса му пресича пътя и е тръгнал да спира.
Николай Зигаров - шофьор на автобуса: Трамвая не можа да спре. Аз си навлизам на зелено като ме удари. Аз не го очаквам, аз си гледам напред и изведнъж бум и подмести рейса.

От столичния електротранспорт изтъкнаха още, че трамвая е скоро ремонтиран и в доста добро техническо състояние. Обяснението им защо тогава не е успял да спре след като токущо е тръгнал - трамвая е 30 тона, спирачния му път е 30 метра. Разстоянието от светофара до мястото на удра - 15 метра. Така сблъсъкът се оказал неизбежен. Автобусът е на частна фирма, която има едногодишен договор с общината. След справка на МВР се оказва обаче, че шофьорът на автобуса има и предишни нарушения.

Тенчо Тенев - началник отдел ,,Пътна полиция": Има 12 акта до момента в дългия си трудов стаж, от които 5 акта са за ПТП.

Резултатите - трима пострадали са приети в Пирогов.

Мария Пойразова - говорител на УМБАЛСМ ,, Н. И. Пирогов": След подробни прегледи и изследвания лекарите констатираха, че младата жена има охлузни рани на двете подбедрици и не се налага да остава в болница. тригодишно момченце има контузия на главата - не се налага също да остава. И 17 - годишен тийнейджър има две рани в облстта на единия лакет - те са обработени и той също няма да остане за болнично лечение.

И този път всичко се размина с изпочупени стъкла, разкривени железа, драскотини и уплах за пътуващите. И този път никой не пое отговорност. И този път ще анализираме постфактум. И този път.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът по художествена гимнастика​: Никога не сме оставяли Цвети
Ансамбълът по художествена гимнастика​: Никога не сме оставяли Цвети
Страх от Brexit предизвиква вълна от регистрации на адвокати в Ирландия
Страх от Brexit предизвиква вълна от регистрации на адвокати в Ирландия