Тежка катастрофа с микробус с българска регистрация е станала в южния италиански район Пулия, съобщава БНР. При челен удар с камион, превозващ брашно, край град Фоджа са загинали 12 души. По данни на полицията, жертвите са сезонни селскостопански работници от африкански произход, които са се прибирали от работа. Националността им се уточнява. Българинът, управлявал микробуса, е сред загиналите. Ранени са трима души, сред които и шофьорът на камиона.

Според очевидци, микробусът изведнъж навлязъл в насрещното платно, по което се движел камионът. Челният удар бил неизбежен след което, микробусът се преобърнал няколко пъти. Предполага се, че на българина, който го е управлявал, или му е станало лошо, или е заспал. Властите предполагат, че сезонните селскостопански работници са се прибирали след работа на полето на път за лагер за имигранти където пребивават около 500 души.

Италианският Сенат почете едноминутно мълчание в памет на жертвите. Вицепремиерът Луиджи Ди Майо каза, че правителството ще поиска информация по случилото се, а вътрешният министър Матео Салвини уточни, че ще бъдат направени щателни проверки срещу нелегалното наемане на сезонни селскостопански работници.