НОВИНИ

Категорична победа за Румен Радев на изборите

Генерал е новият президент на България. Румен Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП получи категоричната подкрепа на мнозинството на българските граждани пред кандидата на ГЕРБ и председател на парламента Цецка Цачева. Ето как изглеждат последните социологически прогнози.Категорична победа за Радев - близо 60 на сто от гласувалите са подкрепили него и кандидатът му за вицепремиер Илияна Йотова. Това сочат данните от паралелните преброявания, направени от "Алфа Рисърч" и "Галъп". Двете водещи социологически агенции са партньорите на БНТ в тези избори. Двойката Цачева Манушев получи над 35 на сто от гласовете. Има гласоподаватели, които са отишли до урните, без да подкрепят нито една от кандидатпрезидентските двойки. Според социолозите те са близо 5 процента.

Вера Александрова
от Вера Александрова
05:55, 14.11.2016
Чете се за: 02:18 мин.
У нас

Очаква се настоящият президент Росен Плевнелиев да посрещне на "Дондуков" 2 приемника си генерал Радев.

Държавният глава обяви, че ще поздрави победителят и ще го покани в работния си кабинет на "Дондуков" 2 още в деня след изборите.

При гласуването си вчера Росен Плевнелиев отново повтори, че за него приемствеността и надграждането остават основен приоритет на президентската институция. Той беше категоричен, че има силите и опита да състави ново служебно правителство, но първо ще спази Конституцията и ще предостави на политическите партии да се намери устойчива формула на управление и в рамките на действащото Народно събрание. Ако обаче се наложи в режим на консултации и диалог с всички, включително с новоизбрания президент, ще състави служебно правителство.

Румен Радев: Вотът на изборите показа отрицателната оценка на хората към властта

Според новоизбрания президент Румен Радев вотът на изборите е показал отрицателната оценка на хората към властта. Той смята, че в България има нова политическа ситуация, но не вижда нищо драматично в това. На пресконференцията снощи лидерът на социалистите Корнелия Нинова беше категорична, че БСП няма да участва в съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Тя призова лидерите на политическите сили да бъдат отговорни държавници и преди разпускането на настоящия парламент да приемат бюджета за догодина и да променят Изборния кодекс, след широко обществено обсъждане.

Новоизбраният президент смята, че победата им се дължи както на наказателния вот срещу сегашното управление, така и на етичната кампания, която те са водили. Заедно с Илияна Йотова благодариха на избирателите за широката подкрепа, която получиха.

Румен Радев - избран за президент: Съзнавам ясно своята отговорност, заедно с г-жа Йотова и разбирам, че това е началото на най-важната мисия в моя живот - да работя за сигурна, благоденстваща и мирна България.
Илияна Йотова - избрана за вицепрезидент: Благодаря за това, че ни се доверихте, че предпочетохте нашата кандидат-президентска двойка, че победихте страха и избрахте надеждата. Благодаря, това ни прави отговорни и ще оправдаем вашето доверие.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди, че страната върви към предсрочни парламентарни избори, както и че БСП няма да участва в съставяне на ново правителство в рамките на този парламент.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Когато ни бъде връчен мандат за формиране на правителство, ще го върнем. БСП е последоветелна в позициите си. Още при формирането на този парламент, ние заявихме, че с 38 депутати няма да участваме в управлението, оставаме на същата позиция и днес. Ще се борим да бъдем първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори и тогава да направим кабинет на България.

Нинова призова лидерите на политическите сили да бъдат отговорни държавници. Според нея преди разпускането на парламента има две важни задачи, които трябва да се изпълнят. Първата - да се приеме бюджетът за догодина.

Корнелия Нинова - председател на БСП: И второ, да седнем на един разумен политически и обществен диалог в България за промяна на изборните правила, така, както народът ни го поиска.

Нинова е скептична, че в сегашния парламент може да се постигне съгласие за свикване на Велико народно събрание, както предложи премиерът Борисов.

Корнелия Нинова - председател на БСП: За да се стигне до този акт, сегашният парламент трябва да има изработен проект за нова Конституция и той да бъде подкрепен от две трети от сегашното НС, за да се свика ВНС. Знаете, че до сега този НС не можа да постигне такова съгласие от две трети.

Относно съдебната реформа Корнелия Нинова заяви, че БСП ще търси национално съгласие и най-добрият опит по света в тази сфера.

Румен Радев отново повтори тезата си, че трябва да се работи за сваляне на санкциите срещу Русия. Подчерта, че това е основен ангажимент на правителството, но той като президент също би търсил диалог както със страните от ЕС, така и с Русия.

Румен Радев - избран за президент: Вече доста държави се обявиха за отмяната на тези санкции и президентът, който представлява България в международните отношения, трябва да бъде активен и ще бъда такъв. Но ще работя тясно с правителството за реализацията на тази политика по отмяна на санкциите.

Румен Радев ще се отзове на поканата на сегашния президент Росен Плевнелиев да се срещнат още тези дни. Според него това е държавническа позиция, гарантираща приемственост в институцията.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без инциденти завърши предаването на протоколите от СИК в София
Без инциденти завърши предаването на протоколите от СИК в София
Проруският кандидат Игор Додон спечели президентските избори в Молдова
Проруският кандидат Игор Додон спечели президентските избори в Молдова