Резултатите от пробите на умрялото диво прасе, открито миналата седмица край Шабла, категорично отхвърлят наличие на вирус за африканска чума по свинете, съобщиха от Агенцията по храните. Вече са готови 70 км от оградата по границата с Румъния, която се строи, за да се спре заразата от северната ни съседка.

Шабла

Лабораторните изследвания категорично отхвърлят наличието на зараза, но мерките срещу нахлуването на африканска чума по свинете от Румъния продължават.

В момента в северната ни съседка има над 500 огнища, като едно от тях е само на 50 км от границата с България.

От Агенцията по храните съобщават, че има риск стопани, които отглеждат прасета за лична консумация в задния си двор, да крият симптоми на заболяването, за да не претърпят икономически загуби.

Ветеринарите предупреждават обаче, че когато болното прасе се заколи и прибере във фризера, това не помага, тъй като инфектираното месо не е опасно за хората, но е източник на зараза за други свине.

Усилено се работи и по телената ограда на границата с Румъния,която трябва да предотврати проникването на чумата у нас.

Григор Гогов - изпълнителен директор на Агенцията по горите: До момента са изградени 70 км от оградата по границата с Румъния ,от общо 133 .По график на 15 август трябва да приключим с изграждането на оградата. Остава една разтягане на режещата тел , което ще отнеме още два или три дни.

Според директора на Агенцията по горите, за изграждането на оградата са отпуснати 600 000 лв и те са напълно достатъчни. Разчита се много на доброволния труд на горските служители.

Междувременно във връзка с чумата по дребния рогат добитък в Ямболско и Бургаско се появи нов вид телефонна измама. Фалшиви ветеринари звънят на животновъди, представят се, че са от Фонд Земеделие и трябва да вземат кръвни проби. Загатват обаче, че срещу определена сума това може да не стане.

От браншовата асоциация на говедовъдите съветват фермерите, ако получат подобно телефонно обаждане, веднага да известят практикуващия ветеринар и да не допускат във фермата си външни лица.

Днес ще станат ясни резултатите от пробите за африканска чума в Шабленско

Днес ще станат ясни резултатите от пробите за африканска чума в Шабленско

Очаква се днес да станат ясни резултатите от пробите за африканска чума в Шабленско. Миналата седмица там беше намерено мъртво диво прасе.