Католическата общност в България празнува Великден. Близо 50 000 българи днес се поздравяват с "Христос Воскресе", от тях 20 000 са от района на град Раковски.

Раковски

Вечерната служба в църквата "Пресвето сърце Исусово" в град Раковски приключи преди час и сега празничната атмосфера е пренесена по домовете на вярващите. По традиция на църковните служби днес жителите на Раковски отнасят в храма кошници с яйца, за да бъдат благословени. В тази църква всичко е особено тържествено, защото след две седмици точно тук папа Франциск ще отслужи литургия и ще даде първо причастие на 250 деца от цялата страна.

На празничната света литургия в препълнената с богомолци катедрала "Пресвето сърце Исусово" в града хората си честитиха Възкресението и се надяват на по-добри дни.

Мария Коева: Дали вярвате в Христос или в някакъв друг Бог, важното е да сме добри.

Тази година католическата общност празнува седмица по-рано от православния свят, но според хората именно на Великден единството е по-важно от всякога.

Вяра Карапачова: Искам тая радост, където я чувстваме на Великден да си я запазим за цялата година.
Гено Пънкин: Трябва да имаш вяра, че това, което го правиш е за обществото и твое благо.

Повече от две хиляди години след Възкресението посланието към вярващите не се променя:

отец Ивелин Генов - църква "Пресвето сърце Исусово" - Раковски: С този празник е сложен край на отчуждението, и преди всичко да помнят, че победата е на живота, тоест надеждата е тази, която побеждава.

Вярващите в Раковски с нетърпение очакват папа Франциск да дойде в града, където в същата църква той ще води богослужение пред деца от цялата страна.

Католиците от Раковски посрещат Възкресение Христово

Католиците от Раковски посрещат Възкресение Христово

Католическият свят празнува Великден. С нощни пасхални литургии в храмовете в страната беше отбелязано Възкресението Христово. За вярващите от град Ра...

Утре на Светли понеделник в храмовете на Раковски ще бъдат отслужени тържествени утринни литургии с участието на хорове и под акомпанимента на орган в чест на втория ден на Великден.