НОВИНИ

Католическата църква по време на аржентинската хунта

Ватиканът обяви, че разсекретява част от архивите си, свързани с военната диктатура в Аржентина. От тях се очаква да разкрият какви са били връзките на висшите свещеници в латиноамериканската страна с лидерите на хунтата в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Един от тях -сегашният папа Франциск, е обвиняван от правозащитници, че е не е попречил на престъпния военен режим да отвлече двама негови подчинени йезуити.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:11, 26.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

В архивите на Ватикана се съхраняват писма от аржентинци, потърсили помощ от духовниците по време на военната диктатура.

Около 3000 документа скоро ще бъдат достъпни за близките на жертви на т.нар. мръсна война от 1976-а до 1983 година. Каталогът е съставен по инициатива на кардинал Хорхе Берголио, който от 2013 година е папа Франциск.

По официални данни между 7600 и 13 000 души са били убити или са изчезнали безследно по време на гоненията на леви дисиденти от хунтата в Аржентина, оглавявана последователно от няколко военни диктатори - от Хорхе Видела до Рейналдо Биньоне.

Аржентинският клир не отрича за връзки с военните, но твърди , че съучастничество на църквата в престъпления не е категорично доказано.

Монсиньор Карлос Умберто Малфа, ген. секретар на Аржентинската епископска конференция
Не съм сигурен дали в тези документи се споменава какво е правил или не е правил кардинал Берголио, но едно нещо е сигурно, когато беше решено за документите, той изигра много активна роля.

Папа Франциск е обвиняван, че не е защитил двама свещеници йезуити, които са били отвлечени от хунтата и открити живи 5 месеца след изчезването им през 76-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба представя любопитни факти за 13 български писатели
Изложба представя любопитни факти за 13 български писатели
Финансовото министерство публикува приоритетите за Бюджет 2017
Финансовото министерство публикува приоритетите за Бюджет 2017