НОВИНИ

Католици, протестанти и арменци днес празнуват Великден

В столичната католическата катедрала „Св. Йосиф” ще бъде отслужена литургия за Великден. Чествания ще има в други населени места в страната. В традиционно си Великденско послание папа Франциск осъди кървавите атентати в Брюксел и призова християните да не изпадат в страх и песимизъм.

католици протестанти арменци празнуват великден
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 27.03.2016
6313
Чете се за: 00:43 мин.
По света

На 27 март Възкресение Христово празнуват католици, протестанти и арменци. Православният Великден е с близо с месец разлика и ще бъде на 1 май.

В традиционно великденско послание папа Франциск осъди кървавите атентати в Брюксел и призова християните да не изпадат в страх и песимизъм.

Нека да не позволим страхът и мракът да завладеят сърцата ни – каза главата на Римокатолическата църква.

Много поклонници отмениха запланувани пътувания до Рим заради терористичните атаки в Брюксел, но базиликата "Свети Петър" във Ватикана бе изпълнена с много вярващи по време на снощната служба, предаде Би Би Си.

Днес Великден празнуват и протестантите, както и арменците.

В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция е върнала в Турция 76 нелегални мигранти
Гърция е върнала в Турция 76 нелегални мигранти
Близо 90 деца ще участват в регатата „Юнга” във Варна
Близо 90 деца ще участват в регатата „Юнга” във Варна