НОВИНИ

Католици и православни празнуват заедно Великден

Тази година католици и източноправославни празнуват Великден на един и същи ден. Това се случва много рядко, тъй като православната църква определя датата според Юлианския календар, а католическата църква - според Григорианския. На Велика събота гостуваме на католическата общност в град Раковски.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Нели Ангелова, БНТ2-Русе
11:44, 15.04.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

За Великден Стефка Димова се подготвя още от сряда, защото за празника в Раковски ще дойдат двете ѝ дъщери с мъжете си - сърбин и австралиец. На трапезата винаги има агнешко, защото Стефка не забравя думите на баща си, който бил овчар.

Стефка Димова: В тази къща не оставайте без агне, спазвайте традицията!. А пък и в Библията Господ така е пожелал - от Великия пост да се облажиш с агнешко месо.

В подготовка за празника на Стефка помагат нейните приятелки от певческата група в Раковски. Баба Иванка е известен майстор на агнешкото, а тайната е, че няколко пъти го намазва с масло при печенето.

Иванка Драгоева: Такава хубава коричка хваща, а пък ориза вътре става страхотен и за да не правя две тави печено, правя си и варено с бял ориз на тава, който завари печено - печено ще яде, който завари сварено - сварено ще яде.
Мария Лесова: Помагаме си взаимно едни на други кой с каквото може. Единият ако няма - другият има!

Преди да опитат храната, обаче, хората в Раковски носят част от печеното, яйцата и козунака в църквата за благословия. Католици и православни посрещат Великден с надежда.

отец Румен Станев: Защото знаем, че Исус няма да остане в гроба, смъртта не го е победила, затова има го и тази нотка на тъга за това, което Исус е претърпял, но има и най-важното, което е за християните - надеждата.

В неделя всички вярващи ще бъдат отново в църквата, когато ще бъде отслужена литургия за Великден.

;

А в Русе по традиция православната общност от храма “Свети Николай Чудотворец” и католическата от църквата “Свети Павел от Кръста” се поздравяват взаимно с настъпващото Възкресение в полунощ на улица “Епископ Евгений Босилков”.

Традицията е създадена от отец Стефан Стефанов и от католическия свещеник отец Валтер Горра още преди 16 години. Тогава отец Стефан –предстоятел на храма “Свети Николай”, решава, че би било абсурдно и лицемерно, ако всяка общност се затвори сама в своята „черупка” и празнува Възкресение Христово. Затова заедно с католическия свещеник предприемат общите действия и дават пример на всички християни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатна „синя зона” в Пловдив
Безплатна „синя зона” в Пловдив
Задържаха шофьорa, който уби 61-годишна жена на пешеходна пътека в Пловдив
Задържаха шофьорa, който уби 61-годишна жена на пешеходна пътека в Пловдив