Тази вечер жителите на Раковски ще се съберат във всички църкви на града, за да посрещнат заедно чудото на Рождество Христово. В Раковски живеят близо 15 000 католици, за които Коледа е най-очакваният празник.

Преди да отворят дома си за нашия екип, тази сутрин Ваня и Янко Павлови са помогнали за украсата на храма, където по традиция се подрежда библейската сцена с раждането на Спасителя. Приготовленията в дома им са на втори план, защото истинската подготовка за Рождество става в сърцето, убедени са съпрузите.

Ваня Павлова: За нас католиците няма коледни пости, които да спазваме - има време на смирение, време на молитва, четири седмици са преди Рождество Христово. Трапезата винаги е богата, имаме прекрасни неща на масата, но най-важно е да сме в църквата, за да отпразнуваме наистина Рождество.
Янко Павлов: Времето на очакване в нашата църква приключва с вечерната деветница на 24 декември, в която последният стих от Стария завет гласи: „Утре ще се затрие несправедливостта на земята" -какъв прекрасен само текст от Светото писание".

Всички в Раковски с вълнение очакват И папа Франциск, който ще дойде в града и ще отслужи литургия на 6 май.