НОВИНИ

Казахстан предлага организация ОИС-15 по аналогия с Г-20

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев днес излезе с инициатива 15-те най-развити държави от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) да създадат форум за развитие на науката и икономиката по аналогия с Г-20. Назарбаев направи предложението на срещата на върха за наука и технологии на ОИС в Астана, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:26, 10.09.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света
казахстан предлага организация оис аналогия

"Мисля, че трябва да създадем форум, като Г-20, неофициална група за развитие на науката и икономиката в ислямския свят. От напредналите 15 държави в Организацията за ислямско сътрудничество може да се създаде организация ОИС-15. Развитието на науката и технологиите е много важно за нас", каза държавният глава на Казахстан.

По думите му е необходим и конкретен план за действие, чрез който да бъде учреден съвет на ОИС по въпросите на съвременното развитие. Според Назарбаев е редно също да се създаде общ научно-иновационен фонд.

На срещата на ОИС, която продължава и утре, президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че страната му е оказала хранителна хуманитарна помощ на бежанците от Мианмар в обем 100 тона. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес в Астана, че и Турция е готова да подпомага бежанци от Мианмар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения отнеха живота на 6 души в италианската област Тоскана
Наводнения отнеха живота на 6 души в италианската област Тоскана
Започна сезонът на лютеницата
Започна сезонът на лютеницата