НОВИНИ

Казахстанският президент подаде оставка

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев неочаквано подаде оставка след 30 години начело на богатата на петрол бивша съветска република с размерите на Западна Европа. В записано телевизионно изявление той заяви, че по Конституция мандатът му ще бъде довършен от председателя на Сената Касим Жомарт Токаев.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:47, 19.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Преди по-малко от месец 78- годишният Назарбаев уволни правителството за несправяне с икономиката, а сред това обеща социални мерки на стойност няколко милиарда евро. Той си запазва широки правомощия, има и статут "Баща на нацията", който му гарантира съдебен имунитет.

Нурсултан Назарбаев - президент на Казахстан: Оставам председател на Съвета за сигурност, който по закон има значителни правомощия във вътрешната и външната политика на страната. Оставам и председател на партия "Нур Отан"и член на Конституционния съвет.

Лидерът на Казахстан е имал телефонен разговор с неизвестно съдържание с руския си колега Владимир Путин, съобщи говорител на Кремъл.

Назарбаев е бивш първи секретар на Компартията на Казахстан, а след независимостта беше преизбиран многократно за държавен глава - за последен път през 2015 г. с 98%.

При управлението му значителни инвестиции в петролния сектор доведоха до бърз икономически растеж, но липсваха стъпки за демократизиране на политическата система, отбелязват наблюдатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът даде ход на делото за временното трасе на трамваите по бул. „Скобелев“
Съдът даде ход на делото за временното трасе на трамваите по бул. „Скобелев“
Поне двама души са загинали след срутване на блок в Индия
Поне двама души са загинали след срутване на блок в Индия