Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев неочаквано подаде оставка след 30 години начело на богатата на петрол бивша съветска република с размерите на Западна Европа. В записано телевизионно изявление той заяви, че по Конституция мандатът му ще бъде довършен от председателя на Сената Касим Жомарт Токаев.

Преди по-малко от месец 78- годишният Назарбаев уволни правителството за несправяне с икономиката, а сред това обеща социални мерки на стойност няколко милиарда евро. Той си запазва широки правомощия, има и статут "Баща на нацията", който му гарантира съдебен имунитет.

Нурсултан Назарбаев - президент на Казахстан: Оставам председател на Съвета за сигурност, който по закон има значителни правомощия във вътрешната и външната политика на страната. Оставам и председател на партия "Нур Отан"и член на Конституционния съвет.

Лидерът на Казахстан е имал телефонен разговор с неизвестно съдържание с руския си колега Владимир Путин, съобщи говорител на Кремъл.

Назарбаев е бивш първи секретар на Компартията на Казахстан, а след независимостта беше преизбиран многократно за държавен глава - за последен път през 2015 г. с 98%.

При управлението му значителни инвестиции в петролния сектор доведоха до бърз икономически растеж, но липсваха стъпки за демократизиране на политическата система, отбелязват наблюдатели.