Уволнението на шефа на Фонда за лечение на деца доктор Тинка Троева е твърде тежка мярка и поражда неспокойство сред родителите, които очакват лечение за техните деца. Имало е административни нарушения, призна в "Денят започва" Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет на фонда. Според нея обаче министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е трябвало да разговаря с доктор Троева. В интервю за "Денят започва" проф. Петров аргументира решението си с открити нарушения при изпращането на дете за лечение в Германия.
Цялото интервю с министър Николай Петров вижте във видеото.

Според Пенка Георгиева Троева е отстранена заради изпращането на дете за трансплантация в чужбина. Според две становища, необходимите лечебни процедури е нямало как да бъдат извършени в България, каза Георгиева. Доктор Троева не е взела еднолично това решение, лекарите във Фонда бяха категорични, че това дете трябва да замине за лечение в чужбина.

Позицията на Пенка Георгиева от Обществения съвет на фонда вижте тук.

Тинка Троева пред БНТ: Ще търся правата си в съда

Тинка Троева пред БНТ: Ще търся правата си в съда

Уволнената вчера доктор Тинка Троева, която беше директор на Фонда за лечение на деца, ще търси правата си по съдебен път. Това каза тя в телефонно ин...

Уволнената д-р Тинка Троева, която до преди дни беше директор на Фонда за лечение на деца, ще търси правата си в съда. Тя отхвърли обвиненията за нарушения при изпращането на бебе за лечение в Германия. Министърът на здравеопазването - проф. Николай Петров обаче е категоричен, че с това нарушение на д-р Троева чашата е преляла.

За нарушенията на бившата директорка за лечение на Фонда за деца вече е сигнализирана прокуратурата. Според здравното министерство причината за нейното освобождаване е системно нарушаване на правилника за работа, реда за издаване на определен формуляр и практиката да се изискват становища от медицински специалисти извън одобрения списък на експерти.

Здравното министерство твърди, че д-р Троева е изпратила за изследване в чужбина дете с чернодробна недостатъчност при положение, че същите изследвания преди това са били направени у нас. А след това е задействана и процедура за трансплантация на черен дроб в чужбина, без детето да е вписано в регистъра на агенцията за трансплантации.

Николай Петров - министър на здравеопазването: Уволнението е в резултат на натрупвания. Грубо погазване на правилата, разписани в правилника,в закона за работа. Нещо, което ме постави в много деликатна ситуация. Никой няма право законово да изпраща за втора процедура изследвания в Германия и за това нещо 10 хил. лв. са заминали.

Според министър Петров, има още едно нарушение - двамата външни специалисти, които дават консултация и становища за случая, имат противоречия помежду си, а в такива случаи, според правилника на фонда, се търси консултация от трети специалист. Такова нещо не е направено.

Николай Петров - министър на здравеопазването: Двамата външни специалисти не е сигурно, че са национални консултанти, а само те имат право да дават такива консултации. Но добри специалисти са, доверяваме им се.

Според проф. Петров трансплантацията може да се направи и тук, защото резултатите от Университетска болница - Лозенец са съпоставими с тези на водещи европейски клиники, освен това е по-евтино.

Николай Петров - министър на здравеопазването: Тук трансплантацията е 60-70 хиляди, а там тръгва от 120 хиляди евро.

Д-р Троева призна, че детето не е било вписано в регистъра на Агенцията по трансплантации, защото не е задължение на фонда, но е вписано в протокола на обществения съвет. Тя допълни още, че не е очаквала такова отношение.

Тинка Троева: Ще се защитавам, защото до сега съм живяла един почтен живот. Това, което каза министъра мога да го оборя в много точки и то с доказателства. Съмненията му за канали това надхвърля почтеността на нашето семейство и на нашето съществуване. Там ще потърся отговорност.

Според здравния министър най-важното е да помогнат на болното дете, защото състоянието му се влошава и ако искаме да мине през всички законови етапи и да се върне тук, неговият живот е в опасност. И не това е тяхната цел.Какви са мотивите за уволнението на директора на Фонда за лечение на деца

Какви са мотивите за уволнението на директора на Фонда за лечение на деца

Поредна смяна на директора на Фонда за лечение на деца в чужбина. Д-р Тинка Троева вчера е получила заповед за уволнение. На нейно място днес е назнач...

Четирима служители на Фонда за лечение на деца с обвинения

Четирима служители на Фонда за лечение на деца с обвинения

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу четирима служители на Фонда за лечение на деца. През април 2016 година те бяха обвинен...