НОВИНИ

Казусът "Дионисий" се отложи

Днес Светият Синод трябваше да реши каква е съдбата на архимандрит Дионисий. Заседанието се провали заради липса на кворум. Информацията получихме неофициално от няколко източника в Синодалната палата. За да има заседание в Синода трябваше да се съберат поне осем митрополити. Отсъстваха Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е на посещение в Крит. Заради не добро здравословно състояние не се яви Старозагорския Галактион. Сочените за близки до архимандрит Дионисий - Пловдивския митрополит Николай, Западно и Средноевропейския Антоний, Великотърновския Григорий, Врачанския Калиник и Видинския Дометиан.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
12:45, 18.05.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Казусът Дионисий се отложи

Сериозните нападки срещу председателя на храма Св. Александър Невски започнаха след зарята на Възкресение. През последните 5 месеца Дионисий си позволи доста неканонични нововъведения в църковните служби.

До преди минути, пред сградата на синода се бяха събрали поддръжници и противници на Дионисий, най-много са полицаите, които охраняват двата протеста.

;

Вчера сутринта в студиото на "Денят започва" архимандрит Дионисии намекна, че скандалът със зарята на Великден не е църковен проблем, а политическа игра.

архимандрит Дионисиий Мишев, председател на църковното настоятелство на храм "Св. Александър Невски" - Според мен има сериозен политически интерес, който преди тази заря, започна от страна на Реформаторския блок с идеята за смяна името на храма, което е абсолютно абсурдно и недопустимо.

Въпросът на един от миряните по време на неделната литургия за това, колко време архимандритът е бил послушник в Троянския манастир и изпълнил ли е всичко необходимо за да бъде монах, съгласно канона, доведе до изгонването на човека от храма. Още в неделя, по време на пресконференцията си в храм "Ал. Невски", арх. Диносий, намекна за финансови злоупотреби по времето на предишният председател на патриаршеската катедрала Тивериополският епископ Тихон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирът започва от мен... в България
"Мирът започва от мен"... в България
Разказът на Михаил Вешим Родителска среща се падна на матурата за 7-и клас
Разказът на Михаил Вешим "Родителска среща" се падна на матурата за 7-и клас