НОВИНИ

Казусът в Елин Пелин: За първи път община отказва да регистрира бежанци

Още един град у нас протестира срещу заселването на бежанци. Местната управа на Елин Пелин отказва да издаде документи на законно пребиваващо сирийско семейство, избягало от войната. Причината - местните не искали под никаква форма бежанците да пребивават там. От Държавна агенция за бежанците заявиха, че за първи път община отказва да регистрира търсещи закрила бежанци.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:52, 13.02.2017
5244
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Хората и общината в Елин Пелин са против бежанското семейство от притеснение и страх, защото бежанците са от Сирия. Според хората зад историите на обикновените хора, които действително бягат от войната, с тях пристигат и други, чиито намерения не са ясни. Затова местните се притесняват най-вече за своята собственост, както и за сигурността си.

Не са настроени против бежанците, но се притесняват, че може да стане като в Западна Европа, където има атентати. Кметът пък даде пример с мъж, който обикалял пред общината и подлъгвал възрастни хора в затруднено материално положение да дават своите адреси на бежанци, като им обещавал бързо искарване на пари.

Бежанското семейство е дошло преди 8 месеца в България, единият от синовете е дошъл по-рано и си е намерил работа и жилище, после и семейството му е дошло, получили са хуманитарен статут. Общината обаче отказва да ги впише в местния регистър и да съдейства хората да получат ЕГН.

От агенцията за бежанците пък заявиха, че бежанци с хуманитарни права могат да живеят, където пожелаят:

Димитър Киров, Държавна агенция за бежанците: Те имат право да се настанят на всяко едно място на територията на Р България, където те пожелаят, няма норма или изискване къде точно да отидат и къде да бъдат настанени. Това е първият случай от такъв характер, в който община отказва да регистрира търсещи закрила чужденци. Има законови рамки, които би следвало да бъдат спазени, вероятно съдът е този, който би могъл да се произнесе, поради тази причина, моят съвет е евентуално да се потърси юридическа помощ. Дали ще има санкции, аз не мога да кажа, не е в моите компетенции, изборът на друго място е един от вариантите.

Семейството разказа пред БНТ за преживяванията си по пътя към България:

Фатима: Избягахме от войната, от смъртта. Домът ни беше разрушен от бомбардировките.
Фахим Ахмад: Как да говоря в бъдеще, какво бъдеще ще имаме, щом ни третират така от общината.
Акрам Найоф - Асоциация за свободна Сирия: Решението на общината е ярък израз на ксенофобия, на дискриминация.

Според кмета на Елин Пелин може да дойдат и други бежанци, които да са агресивни.

Доц. Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: Моите съграждани са категорични и няма да допуснат, който и да е да живее, без да се съобразява с нашата воля. Тези хора, макар и в началото да изглеждат съвсем спокойни и уравновесени, нормални, след това идват много други, които са много агресивни.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: България с по-висок икономически растеж през последната година
ЕК: България с по-висок икономически растеж през последната година
Без вода в жк Лев Толстой заради чести аварии
Без вода в жк "Лев Толстой" заради чести аварии