Още един град у нас протестира срещу заселването на бежанци. Местната управа на Елин Пелин отказва да издаде документи на законно пребиваващо сирийско семейство, избягало от войната. Причината - местните не искали под никаква форма бежанците да пребивават там. От Държавна агенция за бежанците заявиха, че за първи път община отказва да регистрира търсещи закрила бежанци.

Елин Пелин

Хората и общината в Елин Пелин са против бежанското семейство от притеснение и страх, защото бежанците са от Сирия. Според хората зад историите на обикновените хора, които действително бягат от войната, с тях пристигат и други, чиито намерения не са ясни. Затова местните се притесняват най-вече за своята собственост, както и за сигурността си.

Не са настроени против бежанците, но се притесняват, че може да стане като в Западна Европа, където има атентати. Кметът пък даде пример с мъж, който обикалял пред общината и подлъгвал възрастни хора в затруднено материално положение да дават своите адреси на бежанци, като им обещавал бързо искарване на пари.

Бежанското семейство е дошло преди 8 месеца в България, единият от синовете е дошъл по-рано и си е намерил работа и жилище, после и семейството му е дошло, получили са хуманитарен статут. Общината обаче отказва да ги впише в местния регистър и да съдейства хората да получат ЕГН.

От агенцията за бежанците пък заявиха, че бежанци с хуманитарни права могат да живеят, където пожелаят:

Димитър Киров, Държавна агенция за бежанците: Те имат право да се настанят на всяко едно място на територията на Р България, където те пожелаят, няма норма или изискване къде точно да отидат и къде да бъдат настанени. Това е първият случай от такъв характер, в който община отказва да регистрира търсещи закрила чужденци. Има законови рамки, които би следвало да бъдат спазени, вероятно съдът е този, който би могъл да се произнесе, поради тази причина, моят съвет е евентуално да се потърси юридическа помощ. Дали ще има санкции, аз не мога да кажа, не е в моите компетенции, изборът на друго място е един от вариантите.

Семейството разказа пред БНТ за преживяванията си по пътя към България:

Фатима: Избягахме от войната, от смъртта. Домът ни беше разрушен от бомбардировките.
Фахим Ахмад: Как да говоря в бъдеще, какво бъдеще ще имаме, щом ни третират така от общината.
Акрам Найоф - Асоциация за свободна Сирия: Решението на общината е ярък израз на ксенофобия, на дискриминация.

Според кмета на Елин Пелин може да дойдат и други бежанци, които да са агресивни.

Доц. Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: Моите съграждани са категорични и няма да допуснат, който и да е да живее, без да се съобразява с нашата воля. Тези хора, макар и в началото да изглеждат съвсем спокойни и уравновесени, нормални, след това идват много други, които са много агресивни.