НОВИНИ

Къде да търсят подслон бездомните хора през зимата

С настъпването на зимата и минусовите температури, съвсем скоро центровете за кризисно настаняване на бездомни хора ще отворят врати. И тази година социално слабите хора ще могат да изкарат най-студените месеци от 1 декември до 31 март с покрив над главите си. Какво се случва обаче с нуждаещите се от подслон през цялото време на годината и доколко центровете за временно настаняване на бездомни хора, които действат целогодишно могат да им помогнат?

Диана Миткова
от Диана Миткова
10:15, 12.11.2016
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Посетихме център за временно настаняване на бездомни, където целогодишно всеки изпаднал в беда може да се настани за 3 месеца. Изключения винаги има и срокът може да бъде удължен с един месец, а понякога и с повече.

Валентина Рунева - директор на център за временно настаняване на бездомни хора: "Този, който е във влошено здравословно състояние, който изчаква решението за ТЕЛК, който изчаква придобиване на пенсия, който изчаква настаняване в социално заведение. Майка, която тук ѝ предстои да ражда или току що е родила, е не може за един месец бебето да се озове на улицата. Общественият съвет индивидуално подхожда и разрешава".

Освен центровете за временно настаняване, у нас работят и кризисни центрове, където на бездомните са дава и храна. Във временните не е така - там получават само супа и то само през зимата, за обяд.

Мина Йовчева - директор на Дирекция "Социални дейности" към Столична община: "Искаме да ги мотивираме по-бързо да излязат навън да търсят работа, да се включват в социума".
Валентина Рунева - директор на център за временно настаняване на бездомни хора: "За съжаление, доста е трудно защото по-голямата част от тях са с много ниска степен на образование, а пазарът на труда изисква все по-голям образователен ценз".

Въпреки желанието на институциите да помогнат на бездомните да се върнат към нормалния живот, често пъти това се оказва трудно: живеещите без подслон са недоверчиви и в много случаи отказват да бъдат настанявани в центровете.

Валентина Рунева - директор на център за временно настаняване на бездомни хора: "Това е стрес, шок за тях, те са свикнали на един начин на живот, тук е малко по-различно, но с течение на времето успяват". Не са редки случаите в кризисните и временните центрове за настаняване да попаднат и деца. Затова, освен подслон и топлина, за тях е осигурено и място за игри. С тях се занимават доброволци, които обаче, не достигат, признават от общината. Но са благодарни, че именно доброволците са тези, които най-често даряват храна и дрехи.
Мина Йовчева - директор на Дирекция "Социални дейности" към Столична община": "За нас присъствието на дарители във всяка една социалност е много важна и значима".
;

Не са малко и финансовите дарения за бездомните в София. Въпреки че отпусканите общински и държавни пари са достатъчни, и тези малки дарения са добре дошли.

Мина Йовчева - директор на Дирекция "Социални дейности" към Столична община: "Бюджетът за тази година е 12 250 000 лв. Така че е напълно достатъчен, за да можем на този етап да отговорим на всички предизвикателства."Валентина Рунева - директор на център за временно настаняване на бездомни хора".
"Увеличават се, но не толкова колкото на нас би ни се искало, вярвайте на нас ни се иска много, много и много. Искаме да направим така че този, който прекрачи този праг да каже "Еее аз съм си у нас", а все пак ние сме институция."

И въпреки нелеката съдба на хората, останали без покрив над главата си, центровете за бездомни се опитват да им осигурят поне мъничко комфорт, уют и топлина през студените зимни месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите Тръмп не е нашият президент
Продължават протестите "Тръмп не е нашият президент"
Художник от Харманли превърна фасадата на детска градина в патриотично пано
Художник от Харманли превърна фасадата на детска градина в патриотично пано