НОВИНИ

Откъде започва историята на София?

Четири варварски нападения и две земетресения са сривали до основи древна Сердика. Това е част от историята, която археолозите успяха да извадят при изследване на останките от града. Проучванията им в района на Ларгото вече приключиха и голяма част от разкритията могат да се видят от днес в официално откритата експозиция, част от музея на София. Къде е абсолютният център на Сердика и на София, от къде древните римляни са черпели вода и кое е вероятното място на историческия сердикийски събор от 4 век - разказват Мария Чернева и Анна Андреева.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Анна Андреева
20:27, 17.09.2019
Чете се за: 00:56 мин.
Общество

Историята на София или на древна Сердика започва от тук - нулевата точка на града.

Гл. ас. д-р Марио Иванов - археолог, музей на София: С тази лампичка е маркирана точката, от която е планиран градът.

Преди сердикийските инженери да сложат теодолита си и да разграфят улиците и сградите, мястото пази единствено останки на военни бараки по трасето на Виа Диагоналис. Без следа от основополагащо тракийско селище.

Марио Иванов: От проучването на цялата тази площ от близо 6 декара няма останки от по-ранно обитаване.

Скоро след построяването си, през 170 година градът е бил разрушен и опожарен от костобоките, варвари нахлули от към Северното Черноморие.

Марио Иванов: Градът по това време не е бил укрепен със стена и поради това е пострадал изцяло.

Едва след това Сердика се сдобива с крепостна стена, някак оцелява и след нападението на готите през трети век и на хуните през пети. Но не и след опустошителното земетресение през 6-ти век.

Марио Иванов: Което вероятно слага край на живота в Сердика.

Падналите колони са от дома на епископ Леонтий, увековечен с благодарност в надпис върху кемък. Епископът дал за нов водопровод, въпреки собствения кладенец в двора. Нито един пък от многото водопроводи на града не води до минералните извори наблизо. Водата на града е била прихващата от Витоша. Съхранена и е абсидата на голяма базилика, достойна да приюти сердикийския събор.

Когато през 19 век инженерите на нова София идват с теодолита си, древният град и спомена за него са напълно заличени. Как така са го забили точно върху стария център - завинаги ще си остане загадка.


Повече новини от миналото на Сердика, можете да гледате в сутрешния блок

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Деня на София днес
Отбелязваме Деня на София днес
В Израел се провеждат предсрочни парламентарни избори
В Израел се провеждат предсрочни парламентарни избори